2018. szep. 27.

Idén, a Családok évében is az egészségmegőrzésről szólt a Feneketlen-tó partján megrendezett Újbudai EgészségPart. A szervezők mindent megtettek azért, hogy felhívják a figyelmet a prevenció fontosságára.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseményen közös családi sportoláson, egészségmegőrző és betegségmegelőző előadásokon, valamint számos egészségügyi szűrésen vehettek részt az érdeklődők. A Családok éve miatt a rendezvényen hangsúlyosabb szerepet kapott a játékosság, ami izgalmasabbá és szerethetőbbé tette a mozgást, mindenkit aktivitásra késztetett.
A rendezvény házigazdája, Király Nóra alpolgármester hangsúlyozta, hogy az esemény három pillér köré épül: testmozgás, egészséges táplálkozás, lelki egészség. – Különösen fontos, hogy itt lehetőséget adtunk a családoknak az együtt töltött minőségi idő minél jobb kihasználására – mondta a politikus.
– Az őszi időszak rengeteg programot kínál a kerü­letben élőknek. Igyekeztünk úgy tematizálni ezeket a hétvégéket, hogy mindenki megtalálja a számára fontos és érdekes eseményeket. A kisebb, lokális ünnepeken túl gasztronó­miai, szórakoztató, közlekedésbiztonsági, sportos, valamint prevenciós rendezvényeken vehetnek részt az újbudaiak. Az EgészségPart olyan célt tűzött ki, amely az év többi napján is kiemelt feladata az önkormányzatnak, hogy kisgyermekkortól az idősebb korosztályig lehetőséget teremtsen a sportolásra és az egészséges életmód kialakítására – fogalmazott Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.
– A kerület minden lehetőséget megragad, hogy az itt élők minél színvonalasabb orvosi ellátásban részesüljenek. Az intézmények felújítása, a Szent Kristóf Szakrendelő műszerparkjának korszerűsítése, a szűrőprogramok támogatása, az idősek életminőségét javító 60+ program, a sportolási lehetőségek folyamatos bővítése, az egészségügyi ingatlanok üzemben tartásának támogatása mind ezt a célt szolgálják – mondta Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője. Hozzátette: sokkal fontosabb megelőzni a bajt, mint orvosolni.
Az eseményre ellátogatott Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) sportért felelős helyettes államtitkára, valamint Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára is, aki kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) ezermilliárd forintot különített el arra, hogy az egészségügyön, az oktatáson, a sporton, illetve a szociális terület támogatásán keresztül javuljon a magyar társadalom egészsége. Az EFOP kiemelt figyelmet szentel a helyes táplálkozásnak és a mozgásra való igény kialakításának.
Az Újbuda Önkormányzata szervezésében és a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) támogatásával tartott eseményen Katus Attilával is edzhettek a résztvevők, a mozgás örömére sportbemutatókkal, gyermekjógával, sportos vetélkedőkkel hívták fel a figyelmet. A látogatókat kézműves foglalkozások, mesejáték, gyermekkoncert, táncelő­adás is várta, a délutánt Szandi koncertje zárta.

(forrás: ujbuda.hu)