2019. feb. 14.

Négy évvel ezelőtt indult útjára az Újbudai Kulturális Szalon, amelynek februári vendége Balázs Fecó, Kossuth- és Liszt-díjas énekes, zenész volt. Az esemény házigazdáival, Hoffmann Tamás polgármesterrel és Simicskó István országgyűlési képviselővel a zene szeretetéről és annak hatásairól beszélgettek a B32 Galéria és Kultúrtérben.

Balázs Fecó először négyévesen vett kézbe hangszert, azóta minden percét meghatározza a zene. – Nincs olyan slágerem, amelyhez ne kötődne valami igazán meghatározó történet az életemből – mesélte. Hozzátette: az, hogy slágerei még népszerűek, valószínűleg annak is köszönhető, hogy az őszinte érzéseket énekelték meg és mesélték el dalban. Véleménye szerint azért sem születnek ma legendás zenészek, mert elüzletiesedett a zeneipar. – Hiába látok tehetséges fiatalokat, vezéregyéniségek nem válnak belőlük - tette hozzá.

Hoffmann Tamás gyermekkori emlékeit idézte fel, amikor edzések után koncertekre, többek között Koral fellépésekre járt kikapcsolódni. – Emlékszem, vittük a magnónkat is, hogy rögzíthessük a felvételt, hogy később is fel tudjuk idézni ezt az érzést – mesélte. Úgy látja: manapság azért is nehezebb egy-egy együttesért lelkesedni, mert az összetartozás érzése, amelyet a koncertek bűvölete nyújtott, az internet elterjedésével kiveszett.

Simicskó István szerint: a zene segít a belső harmóniánk megerősítésében, abban, hogy a történések mögötti érzéseket is eltároljuk a lelkünkben. - Épp ezért van kulcsszerepe a családok közötti egység, a szűkebb és tágabb közösségek összekovácsolásában, az érzelmi kötődés kialakításában, az őseink iránti tisztelet és a nemzeti identitástudat megőrzésében - fejtette ki.

(forrás: ujbuda.hu)