2019. jún. 06.

Újbudán már hagyománynak számít, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én, Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatási miniszter szobránál tartanak megemlékezést a kerület vezetői. A 99 évvel ezelőtti trianoni békediktátum következtében szétszabdalt magyar nemzet összetartozását idén is a Budai ciszterci Szent Imre-templom kertjében ünnepelték.

A Budai ciszterci Szent Imre-templom kertjében megtartott ünnepségen Hoffmann Tamás polgármester elmondta, eljött az az idő, amikor már nem a fájdalomra, veszteségre emlékezünk ezen a napon, hanem a magyar összetartozás feletti büszkeséget és örömünket ünnepeljük. Nem bánkódunk, hanem előre tekintve, a jövőt építve, már elfogadva a múltat, a magyar összetartozás erejét ünnepeljük – mondta. Kiemelte: ez az összetartozás nagyon szoros, élő és mindennapi, intenzív együttműködés a határon túli magyarokkal. Igyekszünk azt sem elfelejteni, hogy milyen kötelezettségei vannak az országnak azok felé, akik nem élhetnek a magyar határokon belül.

- 2010-ben az Országgyűlés egy nagyon bölcs döntést hozott, amikor meghaladva azt a traumát, tragédiát, amit trianoni békediktátum okozott minden magyar család számára, Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét - emelte ki Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője. Mint mondta, a nemzet számára az a legfontosabb, hogy alkotó életet éljen, felelős, egészséges patrióta érzéssel építse a jövőt gyermekei számára. Rámutatott arra is, hogy az egykori miniszter, Klebelsberg Kuno nem a kesergést és nem is a szónoklást, hanem az alkotó magyar hazafiságot ajánlotta a nemzetnek. - Fontos megemlékezni a múltról, azokról a történelmi eseményekről, amelyek napjainkig formálják a magyarság lelkét, tudatát, hogy okulni, tanulni is tudjunk belőle. Bárhol is legyenek meghúzva a határok, lelkileg, szellemileg, értékrendben összetartozunk. De túllépve az egykori traumákon, nem keseregnünk kell, és nem azon bánkódni, ami szétválaszt, hanem ünnepelni azt, ami összeköt. Kultúránkat, hitünket, nyelvünket - mondta.

A KDNP helyi szervezete által szervezett ünnepi megemlékezésen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Szkaliczki Csaba Örs O. Ciszt. plébános is beszédet mondott.

(forrás: ujbuda.hu)