Óvodakezdési csomagok átadása

A babaköszöntő és iskolakezdési csomagok mellett Újbuda Önkormányzata a kiscsoportot kezdő óvodásokra is minden évben gondol. A gyermekek gyurmát, zsírkrétát, törölközőt és fogmosó kellékeket tartalmazó, tornazsákként is használható csomagot kapnak, amit óvodavezetők segítségével állítottunk össze. Idén 1225 kerületi óvodással számolnak a nevelők.

A hétköznapokban is használható ötletekre és a gyermekek, fiatalok számára is elfogadható tippekre van szükség ahhoz, hogy az egészséges táplálkozás, a lelki egyensúly vagy a testmozgás ne csak újabb feladatot, hanem örömet okozó és elérhető életmódot jelentsen. Ennek megoldására készült el a kerület legújabb Egészséges Újbuda című kiadványa, amely a mozgáshoz, a táplálkozáshoz, az egészségügyi szűrésekhez és a testi-lelki fejlődéshez kapcsolódó hasznos információkat fogja csokorba. A legelső füzeteket a kerület vezetői közösen adták át a Lágymányosi Óvoda nagycsoportosainak.

Szakértők szerint a gyerekek alapvető jellemvonásai és szokásai hat éves korra alakulnak ki. Ezeken később már szinte lehetetlen változtatni, inkább csak formálni lehet rajtuk. Erről beszélt Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, szívesen áll minden olyan kezdeményezés mellé, amely a kicsiket az egészségtudatos életmódra ösztönzi. - Ez a szemlélet az, amelyet nem lehet elég korán tudatosítani. Ahhoz, hogy a gyerekek később aktív, egészséges felnőttek legyenek, már most le kell fektetni az alapokat, ezért nem mindegy például, hogy mit esznek, mennyit mozognak és hogyan töltődnek fel – fogalmazott a politikus, aki úgy látja, az egészségtudatos életmódra nevelés csakis a felnőttek közreműködésével valósulhat meg. Ez az óvodapedagógusokon túl a szülők részéről is komoly elköteleződést igényel, hiszen nekik is jó példát kell mutatniuk ahhoz, hogy gyerekeik mindennapjaiba beépüljön a rendszeres testmozgás.

(forrás:ujbuda.hu)
 Vissza a hírekhez