Megvalósul a Gyermek Egészségügyi Központ Újbudán

Kétmilliárd forintból valósul meg az Újbudai Gyermek Egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet. Mérföldkő a mostani fejlesztés Újbuda egészségügyi ellátásában. A Szent Imre Kórház újabb fejlesztéseken és bővítéseken esik át, a Sportkórház is a kerületben talált otthonra, valamint a Szuperkórház is itt fog megvalósulni, amely szintén az egészségügyi ellátás színvonalát fogja növelni.


Összesen tizenhét szakterületen közel százezer beteget látnak majd el évente az új gyermek-egészségügyi központban. A Szent Kristóf Szakrendelő szomszédságában található épületben kap helyet az ambuláns sebészet is, ahol évesente várhatóan 1500 beteget kezelnek majd. Az ingatlan felújítása és korszerűsítése az Egészséges Budapest Program részeként valósul meg, a felszerelések biztosítását az önkormányzat vállalta. Erről tartott sajtótájékoztatót Újbudán Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Simicskó István honvédelmi miniszter, Cserháti Péter miniszteri biztos, valamint Hoffmann Tamás polgármester.

A beruházások zöme a fekvőbeteg ellátást érinti - összesen 40 milliárd forint értékben -, már idén 21,7 milliárd forintot biztosítanak technológiai fejlesztésekre, több mint 18 milliárdot pedig tervezésekre. A járóbeteg-ellátó intézmények korszerűsítésére és fejlesztésére 2020-ig összesen 24 milliárdot szán a kormány, ennek nagyon fontos része az újbudai Gyermek-egészségügyi Központ létrehozása, amelyhez az állam 1,9 milliárd forinttal járul hozzá.

- Egy felelős kormánynak nem lehet más feladata és küldetése, minthogy az állampolgárait biztonságban tudja, védelmezze őket és segítse a boldogulásukat, amelynek egyik alapvető feltétele az egészség - fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője, aki maga is szorgalmazta a centrum mielőbbi elkészültét. A politikus a szakellátás fontosságára és hiánypótló szerepére is kitért. Nyomatékosította: a Svábhegyi Gyermekkórház 2007-es bezárásával, valamint a Budai Gyermekkórház kapacitásának csökkentésével a budai szakellátás igen súlyos hátrányt szenvedett el. A kis betegek gyógyítása többnyire a pesti oldalra hárul, az egyetlen budai intézmény, a Szent János Kórház befogadóképessége minimális, itt összesen 93 gyermeket tudnak ellátni. A most megvalósuló projekttel a gyermekkórházak is mentesülnek a teher egy része alól, hiszen a könnyebb eseteket Újbudán is el tudják majd látni, a családoknak csak súlyosabb problémák esetén kell a szakkórházak segítségét igénybe vennie. Simicskó István elmondta, jelenleg egy év alatt átlagosan 40 ezer gyermeket látnak el a kerületben, ez a szám az egészségügyi központ megvalósulása után több mint a duplájára, 100 ezerre is nőhet. Az egynapos sebészeten éves szinten összesen 1500 esettel kalkulálnak a szakemberek. A miniszter kitért arra is, hogy az egészségügy más területein is nagy változás előtt áll Újbuda. A Szent Imre Kórház újabb fejlesztéseken és bővüléseken esik át, a Sportkórház is a kerületben talált otthonra, valamint a tervezett szuperkórház is itt épül majd meg, ami szintén emeli majd az egészségügyi ellátás színvonalát.

- Újbuda a főváros legnagyobb lélekszámú városrésze, így alapvető, hogy az egészségügyi ellátás minél szélesebb spektrumon mozogjon. Egészségügyi koncepciónk nemcsak a gyógyításra, hanem a prevencióra is nagy hangsúlyt fektet. Szeretnénk, ha minél többen sportolnának minden korosztályban, e cél támogatására számtalan ösztönző programot és sportfejlesztést vittünk véghez. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor a megelőzés nem oldja meg a problémát, . Ezért dolgoztunk ki egy jól működő, hatékony egészségügyi ellátórendszert, amellyel a kerületi családok mindennapjait szeretnénk megkönnyíteni - mondta Hoffmann Tamás. Újbuda polgármestere kiemelte, a mostani bejelentést számos döntés előzte meg. A majdani Gyermek-egészségügyi Központ az egykori Fényes Elek Szakközépiskola épületében lesz, amely évekig üresen állt. Az ingatlan főváros tulajdonában volt, így a kerület elcserélte egy másikra azért, hogy az új centrum a már most is működő szakrendelő közvetlen közelében kapjon helyet. A polgármester elmondta, a szakmai előkészítés már régóta zajlik, tizenhét egészségügyi szakterületre van jogosultsága a szakrendelőnek, bizonyos rendelések már működnek is a kerület egyik-másik pontján. A kormány által biztosított összegből az épület korszerűsítése és az ingatlan felújítása valósul majd meg, a felszerelések biztosítását az önkormányzat vállalta magára.

(forrás:ujbuda.hu)
 Vissza a hírekhez