Szent István-napi ünnepség Palicsfürdőn

Napjainkban a világ bajait sokszor a hitetlenek vagy a fanatikusok okozzák; az előbbiek azért, mert nem félik az Istent, az utóbbiak pedig azért, mert terroristává válnak és erőszakosan próbálják meg a saját igazukat hirdetni. Az Európai Unió elindult a változás visszafordíthatatlan útján, és Magyarországnak, illetve a környező országoknak példát kell mutatniuk az összefogás útján.

Az anyaföld nem pótolható, és az őseink azért áldozták vérüket, hogy ma szabadságban élhessünk – mondta dr. Simicskó István augusztus 19-én, szombaton, a szerbiai Palicsfürdőn. A honvédelmi miniszter a magyar kormány képviseletében vett részt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által immár 22. alkalommal megrendezett Szent István-napi ünnepségen.

A palicsi Nagyréten tartott beszédében dr. Simicskó István hangsúlyozta: a magyarok megfizették a szabadságuk árát, s a szülőföldet nem lehet eladni, mert azzal feladnánk a függetlenséget is. Szent Istvánról – akit nem csak a katolikus, de az ortodox egyház is szentként tisztel - szólva a tárcavezető kijelentette: a király felismerte, hogy a magyarság megmaradásának a feltételei a magyar állam megteremtése és a keresztény hit felvétele. „Szent István király ma is ikont tart elénk, mellyel egy ablakot nyit a hit világára” – mondta. 

Dr. Simicskó István kitért arra is, hogy napjainkban a világ bajait sokszor a hitetlenek vagy a fanatikusok okozzák; az előbbiek azért, mert nem félik az Istent, az utóbbiak pedig azért, mert terroristává válnak és erőszakosan próbálják meg a saját igazukat hirdetni. Megjegyezte, hogy az Európai Unió elindult a „változás visszafordíthatatlan útján”, és Magyarországnak, illetve a környező országoknak példát kell mutatniuk az összefogás útján. „Az Európai Unió kezdi elveszíteni a saját fundamentumát, saját hitét, saját lelkületét; úgy tűnik, elmerült az ultraliberalizmusban” – fűzte hozzá. 

„A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol” – ez az Illyés Gyula-idézet a Vajdasági Magyar Szövetség idei mottója, ami jelzi a VMSZ elkötelezettségét a magyarság fennmaradásának elősegítése érdekében. Pásztor István, a szövetség elnöke elmondta: nem adják fel az életterüket; kisebbségben csak nyertes csaták lehetnek, illetve folyamatos, állandó küzdelmek, mert ezek jelentik a gyökereket. A kihívások között megemlítette az elvándorlást, amire – szavai szerint – választ kell találniuk például a kormányzati szerepvállalás útján, a térségfejlesztési támogatásokkal és az ösztöndíjprogramokkal. „Szent István nem többet bízott a magyarokra, de nem is kevesebbet annál, hogy legyenek képesek megtartani azt, ami őket nemzetté teszi: erősítsék gyökereiket, hogy ellen tudjanak állni a kihívásoknak” – hangsúlyozta. 

A beszédeket követően dr. Simicskó István és Pásztor István együtt szegték meg a megszentelt kenyeret. A tárcavezető a palicsi ünnepség előtt részt vett a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban tartott misén, illetve kétoldalú megbeszélést folytatott a VMSZ elnökével. 

(forrás:honvedelem.hu)

 Vissza a hírekhez