Allentsteigi gyakorlótéren tartott hadgyakorlat

A COOPSEC 17 (Cooperative Security 2017) elnevezésű gyakorlaton összesen hat ország és 2360 katona vett részt; elsősorban a migrációs válság okozta kihívásokra készültek fel, vagyis a határőrizeti rendszer kiépítésén és annak üzemeltetésén túl központi elem volt a felderítés, a tömegkezelés és a migránsok egészségügyi ellátása is. A gyakorlatra elsősorban a Közép-európai Védelmi Együttműködés tagállamai – Ausztria, Magyarország, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – kaptak meghívást, de megfigyelőként jelen volt Macedónia is.

A gyakorlat különböző elemeinek bemutatása előtt dr. Simicskó István elmondta: mint a 2015-ös és az azt követő eseményekből kiderült, a tömeges migráció komoly veszélyeket rejt magában, és a terrorizmus csak egy ezek közül. „Lehetünk szemlélői az eseményeknek, s lehetünk alakítói is; mi úgy döntöttünk itt Közép-Európában, hogy cselekszünk és megvédjük Európa külső határait, megvédjük az állampolgárainkat” – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette, hogy a kormány úgy hiszi, az elmúlt évszázad borzalmai után a nemzetek képesek felülemelkedni, és egymást tisztelve, megértve együttműködni egy jobb világ felépítésében. Elmondta azt is, a Visegrádi Négyek, a közép-európai országok és a balkáni államok együttműködése példaértékű az egész kontinens számára.

Ahogy Magyarország segítséget nyújtott déli szomszédainak a migrációs válság kezelésében, úgy Ausztria is támogatta hazánkat például a határvédelmi bázisok kialakításában. A mostani gyakorlat éppen azt a célt szolgálta, hogy az együttműködés még hatékonyabbá váljon – fűzte hozzá. „Mi a nemzetek együttműködésének a pártján állunk, de a nemzetek megmaradásának a pártján is” – fogalmazott a tárcavezető, azzal együtt, ez a hozzáállás példaként szolgálhat a nyugat-európai államok számára is. Kitért arra is, mintegy 17 ezer magyar katona vett részt a határ védelmében, így a hadsereg komoly tapasztalatokat gyűjtött a válság kezelésében. Ezt a tudást érdemes összegezni és átadni, ezért is van helye az ilyen típusú gyakorlatoknak.

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a szolidaritás fontosságát hangsúlyozva kijelentette, lényeges eleme a válságnak, hogy az érintett államok közösen lépnek fel a megoldás érdekében, és a mostani helyzet abban is eltér a 2015-ös állapottól, hogy már senki nincs magára utalva.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter beszédében azt mondta, nagyon rövid idő kellett ahhoz, hogy az érintett államok felismerjék, egyedül nem képesek kezelni a tömeges migrációt. Ez a hozzáállás pedig példaként szolgálhat az Európai Unió többi tagállamának is. 

(forrás:honvedelem.hu)
 Vissza a hírekhez