MH KFOR Kontingens 16. váltásának visszafogadó ünnepsége Nyíregyházán

Szeptember 28-án, Nyíregyházán került megrendezésre az MH KFOR Kontingens 16. váltásának visszafogadó ünnepsége. A magyar katonák a haza védelmének szent szolgálatát teljesítik, sokszor távol az otthonuktól. Koszovóból most 350 katona érkezett haza, akiket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és lain Lindsay, az Egyesül Királyság budapesti nagykövete is köszöntött.

A rendezvényen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter huszonhét katona számára adott át elismerést, ezzel is megköszönve a katonák szolgálatát és áldozatos munkáját. A visszafogadó ünnepségen jelen volt Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete is, aki beszédében köszönetet mondott a KFOR-misszióból hazatérő katonáknak, és hozzátette, hogy az Egyesült Királyság számára hazánk fontos szövetséges. Lindsay nagykövet emlékeztetett arra is, hogy idén számos alkalommal tartottak közös gyakorlatokat brit és magyar katonák, valamint tíz év óta először végzett magyar diák a Védelmi Tudományok Királyi Főiskoláján. A sandhursti Királyi Katonai Akadémia pedig az elmúlt két évben ötödször tartott tanfolyamot a magyar hallgatóknak. 

A nagykövet az ünnepség végén jelképesen átadta dr. Simicskó Istvánnak a brit haderőtől megvásárolt hadfelszerelést. Az úgynevezett inkurrencia, vagyis a brit haderőtől vásárolt csomag tízezer egyenruhát és harminc Land Rover terepjárót tartalmaz. A brit haderőtől átvett anyagokat a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékosai fogják használni. Dr. Simicskó István hangsúlyozta: nagyon fontos a tartalékos rendszer, hiszen Magyarország biztonságát és a Magyar Honvédség képességeit erősíti. „Nincsen igazi, ütőképes, modern haderő megfelelő tartalékok nélkül” – mondta. 

E gondolatot jegyében a nap folyamán dr. Simicskó István, dr. Kovács Ferenc polgármester és Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka közösen írta alá azt a megállapodást, amely értelmében hamarosan Nyírteleken is megkezdi munkáját egy, a területvédelmi tartalékosok képzéséért felelős kiképzőszázad.

(forrás:honvedelem.hu)Vissza a hírekhez