2021. aug. 09.
Simicskó István

Új virtuális hadszínterek jöttek létre, ahol Magyarország kormányát már most is állandó tűz alatt tartják egészen megdöbbentő álhíresztelésekkel – nyilatkozta Simicskó István országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezetője, akiről a jövő évi országgyűlési választásokról beszélgettünk.

Hogyan látja, mi lesz a 2022-es országgyűlési választások igazi tétje?
Minden választásnak nagy tétje van, de nem túlzok, ha azt mondom, hogy a rendszerváltás kezdete óta nem volt olyan nagy jelentősége választásnak, mint az előttünk állónak.
2010-ben államcsőd közeli helyzetben vettük át a kormányzást a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette kormányoktól, de mára Magyarország minden téren sikeres.
A tizenegy-tizenkét év kormányzás küzdelmeit, eredményeit, sikereit senki sem vitathatja. Az emberek megtapasztalhatták, hogy a rossz emlékű baloldali kurzusokkal ellentétben, akik maguk is számos bajt okoztak. A Fidesz–KDNP-kormány képes volt arra, hogy az országot és az itt élő embereket válsághelyzetekben és veszélyekkel teli időszakokban megóvja, és támogassa. Nemcsak az elmúlt másfél év pandémiás időszakára gondolok, hanem említhetném a devizahitelesek megsegítését, a dunai árvizet, a vörösiszap-katasztrófát vagy akár a migrációs válsághelyzet kezelését is. A választás legnagyobb tétje, hogy Magyarországnak egy hatékony, sikeres és cselekvőképes kormánya lesz-e továbbra is, vagy az ország jövőjét alapvetően befolyásoló sorskérdések – mint amilyen a migráció vagy a nemzeti szuverenitásunk védelme – megoldása egy számtalan pártérdek mentén megosztott, erőtlen, és éppen teljesen tehetetlen csoportosulás kezébe kerül-e.

A baloldal hogyan készül a választásra?
Ők is látják a voksolás kiemelt tétjét, bár az, hogy a korábban hangoztatott elveiket teljesen hátrahagyva borultak össze egymással és Gyurcsány Ferenccel, azt mutatja, hogy őket nem a nemzeti sorskérdések motiválják, hanem sokkal inkább saját érdekeik. Három vereség után görcsösen próbálnak visszakerülni a hatalomba, ehhez pedig minden eszközt be fognak vetni. Az együttműködésük nem egy értékrend mentén jött létre, mint a miénk, hanem egyfajta érdekszövetség, melynek egyedüli célja csupán a hatalom megszerzése.

A választás, mindig a jövő eldöntéséről szól.
Így van, hogy milyen jövőnk lesz, az tavasszal dől el. Mi Magyarországot egy erős államként képzeljük el, amely együttműködik a világ szereplőivel, regionálisan erősíti a visegrádi együttműködést, és továbbra is a hagyományos értékrendnek a képviselete mentén politizál. Hisszük, hogy ez az értékrend egy fogódzó a gyorsan változó világban.
Biztosak vagyunk abban is, hogy a jövőt a családokban és nem pedig más, a baloldal megbukott és kiüresedett klasszikus értékrendjének helyettesítésére kreált önző és romboló ideológiákban kell keresni. Ezért a családtámogatás megerősítése a KDNP számára is egy kiemelten fontos ügy. Hogy mindez folytatódhat-e vagy sem, az a választók akaratán fog múlni.

A baloldal mit ígérhet a választóknak?
Nekik egy teljesen más jövőképük van. Ők gyengülő, szuveranitásukról önként és ellentételezés nélkül lemondó, elhaló nemzetállamokban gondolkodnak, amely gondolatmenet végén egy Brüsszelből kézi vezérelt Európai Egyesült Államok sejlik fel. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén a ma ismert Magyarország valószínűleg nem létezne többé.Tekintve, hogy a hatalom megszerzésére való igényükön túl gyakorlatilag semmilyen kérdésben nem fogalmaztak meg közös álláspontot, csupán azzal a baljós kiszámíthatatlansággal házalhatnak, amely törekvéseiket most is jellemzi. Összefoglalva a magyarok egy kereszténydemokrata, családbarát értékrend és egy baloldali érdekszövetség között választhatnak jövő tavasszal.

Az elmúlt évek nyugati választásai azt mutatják, hogy nehéz kampányra számíthatnak a jobboldali kormányerők.
Igen, számos nemzetközi példa is ezt bizonyítja. Biztosak vagyunk abban, hogy a baloldali pártok – és külföldi szövetségeseik – megpróbálnak majd valamilyen belső káoszt, indulatokat szítani az országban. Lejáratni, valótlan színben feltüntetni a kormányt. Megvannak erre a receptek, melyeket az elmúlt évek választásain is láthattuk. Egy ilyen helyzetben kiemelten fontos, hogy a magyar emberek józanul, tisztán, higgadtan lássák a folyamatokat, az eseményeket és ne felejtsék el azt, hogy az elmúlt tíz évben a Fidesz-KDNP kormányra minden esetben számíthattak.

A külföldi erők, és akaratok mennyire lehetnek jelen a baloldali pártok mögött?
Értelmi és biztonságpolitikai értelemben is ma már nagyon kifinomult nyomásgyakorlási, befolyásolási és akaratrákényszerítő eszközök működhetnek. A többpárti demokrácia játékszabályaiból következik egy országgyűlési választás kiemelten fontos terepe a manipulációnak, hiszen ez a hatalom megszerzésének egyetlen törvényes módja. A Fidesz–KDNP kormány erélyes fellépése, következetes kiállása a magyar érdekek mellett természetesen szálka azok szemében, akik Magyarországot kizárólag egy félgyarmati befektetésnek, a magyarokat pedig csupán fogyasztóknak tekintik. Ennél fogva logikus, hogy ezek a szereplők szívesebben látnának a hatalomban egy ellentmondásra nem hajló, de arra egyébként nem is képes formációt.

Az online terek mennyire teszik sérülékennyé a demokráciát?
Láthatjuk, hogy a komoly katonai konfliktusok világszerte visszaszorulnak, de örömünk csak korlátozott lehet, mivel létrejöttek új, virtuális hadszínterek is. Mondhatni mára folyamatos támadás alatt állunk.  Magyarország kormányát állandó tűz alatt tartják többek között egészen megdöbbentő álhíresztelésekkel, hazánkat és az adott szakkérdést szikrányit sem ismerő hírességek időről időre megjelenő aggódó nyilatkozataival, magukat pártatlannak beállító baloldali szervezetek irányított jelentéseivel, sőt, különféle jogi procedúrákkal is. Az online terek befolyásolása óriásira nőtt a demokratikus országok életében. A – külföldi tulajdonú – közösségi média felületei információ tartalmaival nagyon hatásosan lehet manipulálni az embereket. Mindez jelentősen kihat a véleménynyilvánításra, a politikai aktivitásra, és így végső soron magára a választás kimenetelére is. Az elmúlt évek külföldi szavazásai során láthattuk, hogy ezeken a platformokon milyen típusú „munka” folyt. Nem kételkedhetünk abban sem, hogy a magyarországi országgyűlési választásokon is hasonló, információs hadviselésre kell felkészülnünk.

A közösségi média eldöntheti a választások sorsát?
Tény, hogy a kampányok egyre inkább a virtuális világokba helyeződnek át. Ma közel hétmillió magyar Facebook-felhasználó van. Egyre inkább teret nyernek a különböző közösségi portálok, ezért nekünk is hangsúlyosabban kell jelen lennünk ezekben a területeken. Nem lennék meglepődve, hogy ha ezeken a platformokon különböző baloldali hazugsággyárak indulnának be, amelyekkel megpróbálnának kormánypárti politikusokat lejáratni.

Tizenkét éves kormányzás után éppen a húszas és a harmincas generáció az, amelyik nem ismerheti a megszorításra épülő baloldali kormányzás veszélyeit.
Ez valóban így van, ráadásul ők azok, akik a legotthonosabban mozognak ezekben a virtuális terekben, így az ő megszólításuk számunkra is fontos. A fiatalokat azonban nem kioktatni kell, hanem megmutatni a lehetőségeket, hogy merre érdemes és milyen utakon lehet elindulni. Nekünk ezeken a megváltozott felületeken is el kell mondanunk az álláspontunkat és a véleményünket. Egyetemi oktatóként látom, hogy a fiatalok nagyon fogékonyak a kor problémáira, kihívásaira. Keresik a valós igazodási pontokat. Minden tehetséges, értelmes fiatal alapvetően boldogulni szeretne. Meg akarják ismerni önmagukat, képességeiket, meg akarják valósítani álmaikat. Ehhez hozzátartozik szerintem a családalapítás, a gyermekvállalás is. Azt tapasztalom, hogy a fiatalok többsége átérzi a saját felelősségét a világban. Tudásukat, tehetségüket szeretnék kibontani. Ebben a munkában kell őket segítenünk szülőként, oktatóként és képviselőként is. Ehhez az is hozzátartozik, hogy átadjuk nekik azokat a tapasztalatokat, amelyeket mi megszereztünk és értékesnek tartunk. A jelenlegi kormányzat politikájának fontos eleme a hazaszeretet, amely a következő generációk számára is átadandó érzés. Bízom abban, hogy mindezt a fiatalok közül is sokan felismerik. 

(forrás: vasarnap.hu)