2022. feb. 10.
Simicskó István

A szocialista-liberális kormányok hagyományait követik, amikor az emberek biztonságát adó területektől vették el a pénzt, és a haverok kifizetéseit pörgették fel. A lakosság szempontjából fontos területekre Újbudán sem jut több pénz, hiába lenne erre forrása az önkormányzatnak. A baloldali kormányzás a közvagyon kiárusításának veszélyét jelentené minden szinten.

Rendszeresen visszatérő közhely a baloldali pártoktól, hogy az Orbán-kormány kivérezteti az önkormányzatokat. Ezt az állítást cáfolják a tények, Újbuda példája pedig azt mutatja, hogy kormányra kerülve az egész országot kiárusítaná a baloldal.  A koronavírus-járvány által okozott gazdasági nehézségek idején különösen nagy elánnal hangoztatták ezt országszerte, tudomást sem véve az embert próbáló történelmi helyzetről, nem beszélve a szolidaritásról, vagyis hogy a kormányzat mellett az önkormányzatok is kivegyék a részüket a közös teherviselésből.

A fővároshoz hasonlóan a XI. kerület sokpárti vezetése is jóval többet áldoz saját magára, mint az korábban történt, hiszen az új alpolgármesterek jelentős többletköltséget jelentenek a kerületnek. Ennek ellenére minden fórumon arról beszélnek, hogy pénzszűkében kénytelenek a kerület feladatait ellátni. Csakhogy míg a kerület 2019-es költségvetése 27,8 milliárd forint volt, 2022-ben már 33,5 milliárd forintból gazdálkodhat Újbuda baloldali vezetése. Tehát a saját teljesítményükről állítanak ki szegénységi bizonyítványt. Mindez annak a politikai narratívának a része, miszerint a keresztény-konzervatív kormányzat juttat kevés pénzt az önkormányzatoknak, pedig ez nem igaz. A lakosság szempontjából fontos területekre Újbudán sem jut több pénz, hiába lenne erre forrása az önkormányzatnak.

Vajon mivel magyarázza László Imre, a Gyurcsány-párt által delegált polgármester, hogy 2019-hez képest idén már csak töredéke jut a katasztrófavédelemre, a térfigyelő rendszerek üzemeltetésére, a lakóház felújítási pályázatokra, a sportszervezetek, az egyházak támogatására, a polgárőrök és az önkéntes mentők segítésére. Ugyanakkor hihetetlen mértékben megnőtt a helyi városvezetők és képviselők javadalmazása, és további majdnem negyvenmillió forintot adnak megbízási szerződésekkel a holdudvarnak. A szocialista, liberális kormányok hagyományait követik, amikor az emberek biztonságát és kényelmét adó területektől vették el a pénzt, és a haverok, a „megbízható elvtársak” kifizetéseit, megbízásait a maximumra pörgették fel. Sok más, DK-s vezetésű önkormányzathoz hasonlóan Gyurcsány Ferenc ügyvéd-barátja, a korábban már elítélt, és jelenleg is büntetőeljárás alatt álló Czeglédy Csaba is jelentős megbízást kapott a László Imre vezette önkormányzattól.

Megdöbbentő az is, hogy Orosz Anna, a Momentum bukott vezéraspiránsa, aki a sokpárti paktumnak köszönhetően lett a kerület alpolgármestere, nem járult hozzá, hogy az átláthatóság jegyében a költségtérítések kapcsán is számlákkal kelljen azok valódiságát igazolnia. Ez is jól mutatja, hogy amit a kormányon számonkérnek, azon a maguk esetében könnyedén átlépnek.

A közelmúlt legnagyobb újbudai botránya, amikor a baloldali városvezetés jó áron el akarta adni a kelenföldi városközpontot, és az eljárást végül csak az újbudai polgárok és a kormánypárti képviselők összehangolt nyomása miatt függesztették fel. Egyes kerületi politikusok szerint nyílt titok, hogy az áprilisi választások után visszatérne a vagyon elherdálásának gyakorlata. Sajnos ezek nem egyedi esetek, hanem a baloldalon általában jellemző vezetési gyakorlat. Nem lehet kétségünk afelől, hogy a kormányrúd megkaparintása esetén az országot rutinszerűen állítanák rükvercbe, ami a közvagyon kiárusításának veszélyét jelentené minden szinten. Jól mondta Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök, „a szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak más pénzéből!”

(Forrás: magyarhirlap.hu)