2022. már. 09.
Dél-budai Centrumkórház

A legfejlettebb orvostechnikai eszközökkel, valamint egyedülálló informatikai és technológiai rendszerrel szerelik fel a Dél-budai Centrumkórházat, amely nemcsak a fővárosiak, de az agglomerációban élők számára is könnyen megközelíthető lesz.

Az újbudai Dobogóra tervezett Dél-budai Centrumkórház a tervek szerint nemcsak a budapesti, de a körzeti agglomerációs településeken élők, összesen 1,2 millió ember egészségügyi ellátását javíthatja a jövőben. Óriási jelentőségű, hogy hamarosan Újbudán épülhet meg a Dél-budai Centrumkórház. Egy modern, 21. századi egészségügyi központ jön létre azzal a céllal, hogy a betegek magas színvonalú, hatékony, és gyors ellátásban részesülhessenek. A hatalmas intézményben napi 24 órában háromszáz gyermek- és szülészeti ágy-, emellett további kilencszáz, akut ellátást biztosító férőhely várja majd az ellátásra szorulókat. A legfejlettebb orvostechnikai eszközökkel, valamint egyedülálló informatikai és technológiai rendszerrel szerelik fel a kórházat. Az épületegyüttest úgy alakítják ki, hogy a változó orvosi követelményeknek is meg tudjon felelni, illetve magzati műtők és robotsebészeti helyiségek is helyet kapnak majd a centrumkórházban.

A tervezésnél az is fontos volt, hogy egy már meglévő kórház átalakításával nem lehetett volna a tervezett összes funkciót maradéktalanul elérhetővé tenni a lakosság számára egy helyen, ám ezzel a beruházással mindez könnyen megoldható lesz.  Egyedülálló módon, robotizált technológiával szerelik fel az intézményt, ami tulajdonképpen egész Dél-Buda egyetlen általános profilú kórháza, a Szent Imre Kórház közelében épül majd fel a XI. kerületben, így ezzel nagyban hozzájárul a színvonalas és szakszerű ellátás biztosításához a régióban. Még honvédelmi miniszterként is lobbiztam azért, hogy a választókerületben valósulhasson meg a beruházás, hiszen az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően tovább fejlődhet Újbuda. Az M1-es és M7-es autópálya bevezető szakasza melletti területre tervezett komplexum kiváló közlekedési lehetőséget biztosít majd mindenki számára, így nemcsak a budapesti, de a körzeti agglomerációs települések, többek között Törökbálint, Páty, Érd, és Budaörs lakossága is könnyedén megközelítheti majd a kórházat.

A kormány átgondolt és szakszerű tervezést folytat az egészségügy területén is, az új centrumkórház kapacitását az érzékelhető társadalmi folyamatok figyelembevételével alakítják ki, különös tekintettel a Budapest környéki agglomeráció lakosságszámának emelkedésére.

Érdemes összevetni a jelenlegi jobbközép–konzervatív kormányzat és a korábbi baloldali kormányok idején az egészségügyet jellemző folyamatokat. Míg a 2010 előtti időszakban kormányzati elképzelésként a fizetőssé tett egészségügy jelent meg, kórházi napidíjat és vizitdíjat kellett fizetnie a betegeknek az ellátásért, ma már a hálapénz fél évszázados káros intézményét is kivezettük a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve. A koronavírus-járvány ideje alatt soha nem látott, átfogó, komoly orvosibér-rendezés történt, és az egészségügyi dolgozók is számottevő béremelést kaptak.

(Forrás: magyarhirlap.hu)