2022. már. 21.
Simicskó István

A huszonegyedik században a háború fogalma kiszélesedett, nem csupán a katonai műveleteket jelenti. Úgy tűnik, a hazai baloldalnak semmi sem szent, mindenáron választást szeretnének nyerni, akár hihetetlen kockázatok árán is.

Megmozdult az ország a menekülők segítésére, ön is személyesen juttatott el egy adományt a határhoz…

A kormány által indított központi akcióhoz, a Híd Kárpátaljáért adománygyűjtéshez kapcsolódik a mi kezdeményezésünk is. Jó látni, hogy a határnál és a távolabbi vidékeken is nagy az összefogás, mert ez mutatja, hogy a magyar embereknek nagy szívük van. A különböző európai intézményektől érkező személyek is csak szuperlatívuszokban beszéltek az itt tapasztalt hozzáállásról. Az újbudai Fidesz–KDNP részéről is hirdettünk adománygyűjtő akciót, és a frakciótársaink körében is. Nagyon sok adomány érkezett, amit örömmel fogadtak a határnál. Meglátogattunk menekültcsaládokat is, a szállítmány egy részét pedig Kárpátalján, Ukrajnában osztják szét a rászorultak között, hiszen sokan ott maradtak, nem hagyják el a házaikat, jószágaikat.

Hogyan működik az elosztás Ukrajnában?

Egy háborús helyzetben természetesen nem zökkenőmentes a logisztika megszervezése, de a mi tapasztalatunk az, hogy az emberek és Kárpátalja vezetői nagy örömmel fogadják ezeket az adományokat. Ez azért is fontos, mert az ukrán oktatási törvény miatt nem volt felhőtlen a kapcsolat, de azzal, hogy Magyarország a bajban önzetlenül segít, komoly lehetőséget teremt a megörökölt rossz helyzet kezelésében. A magyar külpolitika és a kormány bölcsen döntött, hogy ebből a háborúból nekünk ki kell maradni. Azért is dolgoznunk kell, nehogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát, ezért a szankciókat csak óvatosan, átgondoltan lehet bevezetni, a Brüsszelben és a hazai baloldal részéről felvetődő elképzelések nekünk okozhatnak problémákat.

Elsősorban az orosz földgázszállításokra vonatkozó javaslatokra gondol?

Az orosz energiahordozók, az olaj és a földgáz számos európai gazdaság számára meghatározók. Ezért Kocsis-Cake Olivio képviselőtársamnak komolyan el kell gondolkodnia, milyen csapot zárna el. Isten ments, hogy hatalomba kerüljenek Márki-Zay Péter vezetésével, mert akkor komolyabb veszélyeknek is kitennék Magyarországot és a magyar társadalmat.

Rengeteg ellentmondó nyilatkozat, hír jelenik meg a háború kapcsán, ez normális jelenség?

A huszonegyedik században a háború fogalma kiszélesedett, nem csupán a katonai akciókat jelenti, a konfliktusokat tágabban kell értelmezni. A katonai fellépést megelőző vagy azt kiegészítő gazdasági fellépések, embargók, pénzügyi műveletek, diplomáciai fellépések is a hadviselés részét képezik. Amikor kiberműveleteket hajtanak végre, a média tevékenységét hangolják az emberek befolyásolására, pszichológiai és informatikai műveleteket alkalmaznak és ezt követően vagy emellett még a katonai műveleteket is végrehajtanak, ezt nevezzük hibrid hadviselésnek.

Nehezítik a helyzetet a hazai baloldal meggondolatlan kijelentései is.

Az összevissza nyilatkozatok, amelyek akár Márki-Zay Péter részéről, akár más baloldali politikus részéről érkeznek, nagyon sokat árthatnak, hiszen Magyarország, illetve Európa gáz- és kőolajellátását veszélyeztetik. Még a németek is óvatosabban fogalmaznak ezekben a kérdésekben. Úgy tűnik, a hazai baloldalnak semmi sem szent, mindenáron választást szeretnének nyerni, akár hihetetlen kockázatok árán is.

A földgázszállítások mellett Paks 2 megépítését is leállítaná a baloldal, amit Gyurcsány Ferenc is egyértelművé tett. Ez nem jelentene ugyanolyan kockázatot az energiaellátásban, mint a földgáz- és olajszállítások megszüntetése?

Korábban jelentős dilemma volt, hogy Magyarország energiaellátása miként oldható meg a legbiztonságosabban hosszú távon. Szerintem azt senki nem gondolja komolyan, hogy egy speciális ergométerhez leülünk, és mindenki magának termeli majd az áramot. A megújuló energiaforrások csak kiegészítők lehetnek a rendszerben. Fontos eleme az atomenergia, ami lényegében egy zöldenergia, hiszen gyakorlatilag nulla a szén-dioxid-kibocsájtása, a levegőt nem szennyezi.

Fokozott biztonsággal kell működtetni, de hát mit nem így kell kezelni? A gondos előkészítések után meghozott döntés Paks bővítéséről helyes lépés volt, az viszont nem az, ha az energiapolitika pártpolitikai szempontok alapján változna. Ez teljesen kiszámíthatatlanná és komolytalanná tenné hazánkat, az energiaellátásunkat tenné kockára.

Mint korábbi honvédelmi miniszter, hogyan látja, meddig tarthat a konfliktus?

Biztató jel, hogy tárgyalnak az ukránok és az oroszok. Nagyjából világos is, mit szeretnének elérni a felek. Az, hogy ebben milyen értelmes kompromisszumot tudnak kötni, illetve ha lesznek külső beleszólók, mit engednek elfogadtatni, az a jövő kérdése. A humanitárius folyosók láttán én bizakodó vagyok. Putyin az ukrán haderőt akarja megtörni, és így szeretné a jelenlegi ukrán politikai hatalmat átírni.

A legfontosabb célkitűzésük, hogy Ukrajna semleges státusú legyen. A testvérháborúk mindig a legszomorúbbak, ezt korábban déli szomszédaink, a szerbek és a horvátok kapcsán is tapasztalhattuk. Káin és Ábel története intő jel kellene legyen, ennek ellenére rendre bekövetkezik. A nagy történelmű Kijev érdeke Ukrajna területi egysége, amit támogatunk. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, kik állhatnak a konfliktus mögött, kiknek állhat érdekében, hogy gyengüljön Oroszország, kiknek jó, ha gyengül az Európai Unió, és kiknek hoz hasznot, ha az egyébként is sokat szenvedett ukrán nép egyfajta áldozati szerepbe kényszerül.

(Forrás: magyarhirlap.hu)