2022. már. 25.
Honvédelmi Sportközpont - Baja

Átadtuk az ország második honvédelmi sportközpontját a Bács-Kiskun megyei Baján csütörtökön. Fontos, hogy az országos program első ütemében valamennyi megyében készüljön el egy-egy sportközpont, majd később járási rendszerben is épüljenek, lehetőséget adva a helyieknek a honvédelemhez köthető sporttevékenységek elsősorban a sportlövészet, a különféle küzdő- és technikai sportok gyakorlására, és egyben a közösségépítésre is.

Kossuth Lajos szerint a haza védelme mindennapi szolgálat, tehát a gyermekeket, a fiatalabb nemzedéket érdemes olyan módon nevelni, hogy tudják mit jelent a haza, hogy a szülőföld pótolhatatlan érték, és baj esetén védelmezzék is. Magyarország egyébként nem sodródhat bele a háborúba, nem is fog. Nincs is ehhez köthető célja az épületegyütteseknek, mindössze lehetőséget teremteni új sportágak kipróbálására, új ismeretek és élmények szerzésére.

„Sokan sokáig azt gondolták, hogy Európában már nem lehet háború, ehhez képest a világ alapvetően megváltozott, és azt lehet látni, hogy ez a változás néhány nap alatt komoly politikai döntés szakbeli következményekkel is együtt jár" - utalt a négy hete kirobbant ukrajnai háborúra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen. Emlékeztetett: a magyar kormány a 2010-es kormányváltást követően új alapokra helyezte az önkéntes katonai szolgálat lehetőségét, majd hat-nyolc évvel ezelőtt haderőfejlesztésről, a Honvédelmi Sportszövetséggel összefogva pedig honvédelmi sportközpontok létrehozásáról döntött, amelyek mind az ország védelmére irányultak. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány most is leginkább a béke és a biztonság mellett szólal fel, de emellett "az állam nem mondhat le a saját maga védelmének képességéről sem.”

A politikus jelezte: Újfehértó után a bajai a második sportközpont, amely elkészült, de a napokban adják át a balassagyarmati létesítményt, és még a nyár elejére befejeződnek a szarvasi és a szigetvári intézmények munkálatai is. Mint mondta: a honvédelmi sportközpontok révén az adott településeken a korábbinál sokkal szélesebb körű katonai felkészülést és sportolási lehetőségeket biztosíthatnak.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország kormánya minden olyan kezdeményezést támogat, amely elősegíti a fiatalok testi-lelki fejlődését, és hozzájárul az ország önvédelmi képességének fenntartásához, megerősítéséhez, amely a háborús események miatt még inkább kulcsfontosságúvá vált. Hozzátette: e célok mentén döntött a kormány 2020 nyarán arról, hogy országszerte honvédelmi sportközpontokat hoz létre, és az országos kormányzati beruházási program első ütemében 16 helyszínen épülnek professzionális, multifunkcionális sportközpontok. Kiemelte: a bajai létesítmény bruttó 860 millió forintból, teljes mértékben hazai forrásból valósult meg. A kormány az üzemeltetéséhez szükséges eszközökre 62 millió forintot biztosított, a sporteszközök beszerzése pedig a Honvédelmi Sportszövetség feladata lesz.

A mintegy 1100 négyzetméteres területen kialakított sportközpont 92 fő befogadására alkalmas. A zöldmezős beruházásként megvalósuló létesítmény egyebek mellett rendelkezik multifunkcionális közösségi teremmel, sportlövészetet kiszolgáló és oktató helyiségekkel, valamint fedett és nyitott lőtérrel. A politikus szerint a sportközpont "összességében hozzájárul Magyarország általános védelmi képességének fejlesztéséhez".

Zsigó Róbert, a családokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a honvédelmi sportközpont egyaránt képes a honvédelmi nevelést, a sportversenyeket, a családi programokat és egyéb közösségi rendezvényeket kiszolgálni. Felidézte: Baja tiszteletreméltó lövészmúlttal rendelkezik, hiszen a Bajai Céllövész Társulatot 219 éve, 1803-ban hozták létre. Baja történelmében továbbá különös hangsúllyal szerepel a honvédelem is, hiszen az első felelős kormány hadügyminisztere, Mészáros Lázár a város szülötte volt, aki nemzetét nemcsak honatyaként, hanem tudósként is szolgálta. Elévülhetetlen érdeme volt a magyar honvéd sereg megszervezésében, ezért joggal nevezik a magyar honvédség megteremtőjének. A katonai nevelés főfelügyelőjeként 1849 májusában és júniusában az volt a célja, hogy "a fiatalok személyiségének részévé válhasson a tevékeny hazaszeretet". Az államtitkár hozzátette: kezdeményezi, hogy a bajai honvédelmi sportközpontot Mészáros Lázárról nevezzék el.

(Forrás: mti.hu)