2023. feb. 02.

Január 25-én az Országházban fogadtam a történelmi egyházak képviselőit. A hagyományos évkezdő találkozón az idei év legfontosabb kihívásairól beszélgettünk a meghívottakkal.

Az egyházaknak óriási szerepe van a magyar társadalom életében – ahol minden felekezet a maga közösségeit szolgálja, és a közösségeikkel foglalkozik. Politikai vezetőként a feladatom abban áll, hogy támogassam a történelmi egyházak vezetőit közösségeik építésében és támogatásában.

A szomszédunkban kitört háború – a baljós előjelek ellenére is – mindenkit meglepett. A háború rámutatott arra az alapvető tanulságra, hogy a politikai vezetők nem forgatják a Bibliát. Elég lett volna Káin és Ábel szörnyű tragédiáját megérteniük ahhoz, hogy ne fordulhasson elő ez a testvérháború. Úgy tűnik, hogy az ember mindig képes hamis ideológiákat követve szörnyű tragédiákat újra és újra elkövetni. Minden közösséget szolgáló embernek bölcsességet kellene kérnie Istentől. A bölcsesség rendkívül fontos, hiszen egy rendkívül gyorsan változó világban az élet lehetőségei megváltoztak. Az embereknek már nincs ideje a befelé fordulásra, már nincs idő eljárni az istentiszteletekre, misékre, a lelki feltöltődésre. Mindezek pedig végeredményben eltávolítják az emberiséget Istentől.

Ma az emberiség olyan technológiai tudás birtokában van, mint soha előtte, mégsem használja a tudását minden helyzetben  jóra. Szükség van továbbá a lelki támogatásra. Észre kell vennünk, hogy a koronavírus-járvány megterheltsége miatt az egészségügyi dolgozók elfáradtak. Így pedig hiába van meg a szaktudás, a felkészültség, támogatni kell őket abban, hogy a csodákat nap, mint nap újra véghez vigyék.

Mindemellett az egyházaknak és az egyházi intézményeknek nagy szerepe van az idősek, betegek ápolásában, szociális gondozásában.

A 2023-as év sem tűnik könnyűnek, mivel egyre intenzívebbé válik a háború. A szemben álló felek konfliktusa pedig egyre fokozódik. Olyan szinten változott meg a világunk, hogy gyakorlatilag gazdasági, politikai értelemben folyamatos háborúk dúlnak. Így a válságkezelés egyre inkább a hétköznapok részévé válik.

A békéhez bölcsesség is kell, a béke pedig ott kezdődik, amikor békességben tudunk lenni önmagunkkal, családunkkal és nagyobb közösségeinkkel. Ha ezt elérjük, akkor jobb jövő elé nézhet az emberiség.

Forrás: vasarnap.hu