2018. jún. 21.

Pécsen kezdődött el a Honvédelmi Sportszövetség ígéretes programja, a Bátrak Ligája versenysorozat, amelynek során a résztvevő gyerekek sportos, szellemileg és fizikailag is aktív szabadidős tevékenységét segítik elő. Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a hazafias és honvédelmi nevelésért és az ezzel kapcsolatos beruházásokért felelős kormánybiztos szerint ezeken a rendezvényeken mindenki nyertes: a gyerekek testileg, lelkileg és szellemileg is felfrissülnek, erősödnek. Ezek a készségek hosszabb távon is azt a célt szolgálják, hogy kialakuljon egy egészséges egyéni nemzettudat, amely aztán alapja lehet a tenni akaró közösségeknek.

Egy oroszlán szerepel a Bátrak Ligája elnevezésű játékos programsorozat logójában, és kedden, a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban valóban oroszlánként küzdöttek a gyerekek. Pedig csak játszottak, versenyeztek egymással és persze önmagukkal. A Honvédelmi Sportszövetség közösségépítő, a hazafias neveléshez és a honvédelemhez kapcsolódó sportprogramját az általános iskolák hetedik osztályos tanulóinak hirdette meg, a 6+2 fős csapatok a legkülönbözőbb ügyességi, logikai, elméleti és akadályversenyeket teljesítik a nap során.

Először Pécsen küzdött 24 csapat a területi döntőben.

„Nagyon örülök, hogy itt, Pécsen kezdődött el a Bátrak Ligája sorozata, hiszen itt Baranyában 12 ezer diákot mozgatunk meg az egész év során, a gyerekek pedig nagyon nyitottak az ilyen jellegű eseményekre” – fogalmazott Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. „Abszolút magaménak vallom a Honvédelmi Sportszövetség elképzeléseit, már csak azért is, mert honvédes sportoló voltam korábban. Mindig azt szoktam mondani, az összetett nevelés, legyen az akár a sport vagy éppen a honvédelmi nevelés, alapja 60 százalékban a nemzeti öntudatra alapul, a maradék 40 százalék a szakma dolga. A gyerekek élvezték a programot, azt kívánom a Honvédelmi Sportszövetségnek, hogy sok hasonló jellegű rendezvényt hozzon tető alá, a gyerekek pedig folyamatosan olyan nevelést kapjanak, ami fontos számukra és az ország számára is.”

„Nagyon jól éreztük magunkat, színvonalas játékok voltak a programban. Kicsit így az év végefelé sűrű az iskolai program, de belefért ez a nap, örülünk, hogy itt voltunk. Egy ilyen versenyen a gyerekek fegyelmezettek maradnak, fenntartható a motivációjuk, a gyorsaság és a koordináció területén is fejlődnek, rend van a fejükben, a reakcióképességük erősödik, illetve váratlan helyzetekben találják magukat, amikor reagálni kell, ahogyan a nagybetűs életben is” – ezt már Gyulai László testnevelőtanár mondta a Bátrak Ligája pécsi területi döntőjén.

„Ahogy megláttuk a pályát, azonnal menni akartunk rá, de mindenki, tényleg. Semmi nehézséget nem tapasztaltunk, felkészülni sem volt nehéz, de azért végül nem lettünk elsők. Élveztük, az történt, amire számítottunk, jó volt” – Gergő gondolja így, aki a pécsi Bánki iskola tanulójaként teljesítette remekül a pályát társaival.

Jó volt látni a lelkes gyerekeket, és azt is, hogy ugyanilyen motiváltak voltak a testnevelők, pedagógusok is a nap során. Nem csoda, hiszen csapatként, közösségként mérették meg magukat, egy célért küzdöttek a „versenypályán”.

A közösségépítés fontosságát emelte ki dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos is, aki a helyszínen üdvözölte a fiatalokat.

„Ti vagytok a jövő, ti formálhatjátok majd a jövőt. Ma itt mindenki nyertes, hiszen mindenki erősödik testileg, lelkileg és fizikailag is ezekben az órákban. Az ilyen események, és a Honvédelmi Sportszövetség által a jövőben szervezett további programok célja is az, hogy a sporton keresztül kialakuljon egy egészséges nemzettudat. Erre a nemzettudatra lehet aztán alapozni egy jó ügyben, egy nemzeti ügyben, a haza védelmében kialakított közösségek felépítésekor” – szólt a fiatalokhoz szervezetünk elnöke.

Simicskó István hozzátette, szeretnék, ha a fiatalokhoz közelebb kerülne a honvédelem ügye, ebben segíthetnek majd a sportos és ismeretterjesztő programok, és hosszabb távon a honvédelmi sportközpontok is (ezek építése folyamatban van, első körben 40 járásban).

„A haza védelmének ügyéért mindig dolgozni kell. Nem lehet hátradőlni, ez egy mindennapos munka. Lépésről lépésre szeretnénk haladni. Megtiszteltetés, hogy kormánybiztosként ezért a területért felelhetek, az első lépés a honvédelmi nevelés stratégiájának kidolgozása lesz. Szeretnénk a közösségi cselekvési hajlandóságot növelni, pártpolitikától mentesen biztosítani a lehetőséget az önkéntes alapon tenni akaró, tenni vágyó, segíteni szándékozó fiatalok és állampolgárok számára. Ez egy alkotó hazafias munka, fontosnak tartom, hogy ami rajtunk múlik, azt tegyük is meg a nemes cél érdekében. Sajnos, világtendencia, hogy az ego, az individuum fontosabb a közösségnél, ezen szeretnénk változtatni. Addig van hazánk, amíg meg tudjuk védeni, és amíg gyerekeinknek célokat tudunk megfogalmazni, és amíg az értékeinket át tudjuk és át akarjuk adni nekik. Egy egészséges büszkeség kialakítása a cél” – tette hozzá Simicskó István.

A Bátrak Ligája versenysorozat következő területi döntője Újfehértón lesz a jövő héten. A programban résztvevő iskolák egyébként 500 ezer forint értékű sportszercsomagot is kapnak a Honvédelmi Sportszövetségtől.

A Bátrak Ligája pécsi területi döntőjének végeredménye, élcsoport:

  1. Öveges József Általános Iskola, Zalaegerszeg
  2. Árpád Fejedelem Általános Iskola, Pécs
  3. Bolyai János Általános Iskola, Nagykanizsa
  4. Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola, Nagykanizsa
  5. Belvárosi Általános Iskola, Pécs
  6. Széchenyi István Általános Iskola, Pécs

(forrás: honvedelmisport.hu)