2019. már. 28.

A hazafias és honvédelmi nevelés, mint kiemelt kormányzati közfeladathoz kapcsolódó stratégia kialakításához és végrehajtásához szükséges cselekvési terv elkészítéséhez kapcsolódóan 2018. év decemberében alakult Tárcaközi Szakértői Munkacsoport 2019. március 12-én újra összeült.

A Munkacsoport két új résztvevővel bővült V. Németh Zsolttal a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztossal és Sipos Imrével az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatójával. Az új tagok köszöntése után Dr. Simicskó István kormánybiztos hangsúlyozta a nemzeti értékek megőrzésének fontosságát, a hungarikumok védelmét és a pedagógusképzés, az oktatási tapasztalatok, módszerek és tervek jelentőségét a közös munkában.

A tárcaközi együttműködés egyre jobban működik és már a célok is mindenki előtt ismertté váltak. Az ülésen a résztvevők ismertették álláspontjukat és egyetértés volt abban, hogy a mai felgyorsult világunkban szükség van egy nemzeti értékeit ismerő, átadó fiatalságra, akiknek erős érzelmi kötődésük van szülőföldjükhöz. A szakértők egyes javaslatai nagy segítséget nyújtanak a további ötletek részletesebb kidolgozásához és ahhoz, hogy az egységes stratégia megalkotásánál minden körülmény figyelembe legyen véve és az abban foglaltak működőképesen a mai korhoz rugalmasan igazodva megvalósulhassanak.

Az ülés további feladatok meghatározásával zárult és azzal, hogy a stratégiaalkotás során a legfontosabb a helyes szellemi nevelés (értékrend, hit, szív), hiszen a szellemiség adja az igazi erőt ahhoz, hogy helyt tudjunk állni.