2022. már. 29.
Simicskó István

Nem szabad engednünk a provokációknak, meg kell akadályozni, hogy belesodródjunk a háborúba, nem hagyhatjuk, hogy a baloldal katonai célponttá tegye hazánkat.

A választás tétje, hogy a már több válsághelyzetben is bizonyító nemzeti-keresztény oldal kap felhatalmazást a folytatásra, vagy a kisnyilasoktól a kommunistákig mindenkit szivárványcsokorba gyűjtő baloldali formáció levitézlett, hiteltelen vagy szimplán alkalmatlan emberekből összeverődött társasága bizonytalan és veszélyes vizekre sodor bennünket.

Miért rendkívüli jelentőségű a mostani választás?

Sorsdöntő választásra készülünk, hiszen arról döntünk, hogy családunk, gyermekeink jövője hogyan alakul majd. Éppen csak hogy fellélegezhettünk a két éve tartó, koronavírus okozta gyötrő bezártságból, amikor a közvetlen közelünkben kitört az orosz–ukrán háború. A kormánynak komoly kihívások jutottak ebben a ciklusban. Ha a maga komplexitásában nézzük, akkor ezek nemcsak katonai és egyben létbiztonsági kérdések, de mindez kiegészül a gazdasági folyamatok kiszámíthatatlanságával, elsősorban az energiahordozók világpiaci árának alakulásával, így látható igazán, hogy meghatározó, történelmi léptékű kérdésekben kell jó döntéseket hozni, amelyek valószínűleg évekre meghatározzák Magyarország jövőjét.

Ezért a választóknak olyan vezetőkbe kell helyezniük a bizalmukat, akik mindezen folyamatokat átlátják, azokat megfelelő higgadtsággal kezelik, és nem mindenféle lobbiérdekek mentén vagy improvizálva, hanem a magyarok érdekei szerint képesek meghozni a döntéseiket. A kérdés tehát az lesz április harmadikán, hogy a már több válsághelyzetben is bizonyító nemzeti–keresztény oldal kap felhatalmazást a folytatásra, vagy a hatalom megszerzése érdekében bármire képes, a kisnyilasoktól a kommunistákig mindenkit szivárványcsokorba gyűjtő baloldali formáció kiégett, levitézlett, hiteltelen, zöldfülű vagy szimplán alkalmatlan emberekből összeverődött társasága veszélyes és bizonytalan vizekre sodor bennünket. Kihívásokkal teli világunk erőteljes és határozott fellépést kíván. A Fidesz–KDNP pártszövetség ezt kínálja a választóknak, a baloldal pedig csak a teljes kiszámíthatatlanságot.

Immár tizenkét éve Újbuda országgyűlési képviselője. Korábban honvédelmi miniszterként fontos szerepe volt a déli határkerítés megépítésében, jelenleg a KDNP frakcióvezetője, azaz rutinos politikusnak számít az Országházban. Hogyan látja a választókerülete helyzetét?

Ha összegeznem kellene az elmúlt három választási ciklus alatt történt fejlődést a főváros XI. kerületében, akkor büszkén mondhatom, hogy nagyrészt az állami támogatásoknak köszönhetően komoly beruházások valósultak meg. Egy élhetőbb és szerethetőbb kerületté alakult Újbuda. A szocialista kormányok alatt botrányos körülmények között megkezdett négyesmetró-építést befejeztük, ezzel jobban bekapcsolva Budapest közlekedésébe a kerületünket. Harminc év tervezgetés és baloldali ígérgetés után végre átadhattuk az újbudai polgároknak a Gazdagréti Tanuszodát. Elkészült a Szent Imre Gimnázium sportcsarnoka, és a Szent Imre-templomot is felújítottuk.

Összességében négyszázötvenmilliárd forintot költöttünk arra, hogy Újbuda szebb, modernebb és komfortosabb legyen. Nagyszabású terveink is vannak: világszínvonalú centrumkórház épül fel Dél-Budán, amely a legmodernebb technikákat és orvosi technológiákat kínálja majd a régió lakóinak, a V0-s vasúti híd megépítése pedig minden bizonnyal hozzájárul majd ahhoz, hogy a vasúti teherforgalom végre elkerülje a kerületet. A Citadella megújítása és a Kelenföldi vasútállomás épületének rekonstrukciója is hamarosan megvalósulhat.

Hogyan értékeli az önkormányzat baloldali vezetését?

Újbudán megtapasztalhattuk kicsiben mindazt, ami nagyban történne, ha a baloldal venné át a kormányrudat Magyarország irányításában. A rendkívül „művelt” DK-s polgármester előbb dicsérte Hitlert egy nyilvános közgyűlésen, majd összekeverte a polgárjogi harcos Mandelát a tömeggyilkos Mengelével. Pontosan azt az utat választotta, amit szellemi elődei 2010 előtt, amibe majdnem tönkrement az ország. Elhatározták, hogy a négyszeresére emelik a parkolási díjakat, lefaragtak a kerületi alkalmazottak cafeteriájából, és Gyurcsány Ferenc házijogászát, Czeglédy Csabát zsíros szerződésekkel tömték ki.

Amikor a koronavírus-járvány mindenkitől áldozatokat kívánt, ők folyton arra panaszkodtak, hogy kivérezteti a kormányzat a kerületeket – igaz, a korábbinál kétszer több alpolgármesterre, a kormányt gyalázó plakátkampányra, valamint polgárpukkasztó köztéri plakátkiállítás támogatására a legnehezebb időkben is fordítottak közpénzt. Fogadóóráimon rendszeres panaszként hallom, és magam is tapasztalom, hogy komoly gondok vannak a köztisztasággal, és összességében olyan érzése van az embernek a kerületi városvezetéssel, mintha folyton sumákolnának. Legutóbb éppen – több más ingatlannal együtt – a Kelenföld Városközpont eladását tervezték titokban, amelyet végül csak a civil szervezetek, valamint a Fidesz–KDNP összefogása és hatékony fellépése tudott megakadályozni.

Szemrebbenés nélkül eladták volna a területet, amely ma számos üzletnek, kereskedelmi egységnek ad otthont, biztosítva megannyi család megélhetését. De a mutyi, a profitéhség mindig előbukkan a baloldali politikusokból. Azért dolgozom, hogy a választások után is képviselhessem az újbudaiakat az Országházban, továbbra is segítve a kerületi beruházások létrejöttét és ellenőrzés alatt tartva a baloldali újbudai önkormányzati vezetés tevékenységét.

Pár hete, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, nagyon gyorsan felértékelődött a biztonságunk. Korábban elképzelhetőnek tartotta a háború bekövetkeztét?

Az orosz–ukrán helyzet kiéleződését hosszú ideje nem vette elég komolyan, nem kezelte megfelelően a nyugati világ. Az egyre mélyülő konfliktusokat figyelmen kívül hagyták, a nyilvánvaló problémák megnyugtató és tartós rendezése helyett a politikai és gazdasági érdekek elsőbbséget élveztek. Mindenki abban reménykedett, hogy háború nélkül rendezni lehet a vitás kérdéseket.

A fegyveres erők átcsoportosítását, a határok közelében megtartott hadgyakorlatokat is sokkal inkább erődemonstrációnak gondolták, mint tényleges harckészültségnek, ezért a támadás híre sokkolta az egész világot. Mivel mi szomszédos ország vagyunk, ráadásul a nagy létszámú kárpátaljai magyar közösség is közvetlenül háborús veszélybe került, ez még inkább felelősségteljes, átgondolt, határozott álláspont megfogalmazására és cselekvésre késztet minket. Ilyen kiélezett körülmények között megfontolt döntésekre van szükség.

Mi a jó megoldás ebben a veszélyes helyzetben?

A háború közvetlen következménye Magyarországra nézve, hogy özönlenek hozzánk a menekültek, akik mindent hátrahagyva várják, hogy helyreálljon a béke, és hazatérve újrakezdhessék az életüket. Óriási logisztikát igényel a most már több százezer fő elhelyezése, ellátása, megszervezni azt, hogy az elkövetkező időszakban emberhez méltóan tudjanak élni, és fel kell készülnünk arra, hogy ez a helyzet nem csak néhány hétig fog tartani. Az Ukrajnából menekülőkre nem szabad úgy tekintenünk, mint egy megoldandó feladatra, itt sorsokról, gyerekekről, anyákról, idősekről van szó, akiknek az egész élete egyik napról a másikra összeomlott.

A kormány most is jól vizsgázott – mint eddig mindig, amikor valamilyen katasztrófa érte az országot –, és jól irányítja a menekülők elhelyezését. Ennél talán még fontosabb az az egyértelmű és megingathatatlan álláspont, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, nem szabad fegyveres konfliktusba keverednünk, sem katonát, sem fegyvert nem szabad küldenünk. Sajnos egyelőre nem csökken a háborús cselekmények intenzitása, folyamatosak az összecsapások, és bár egyre erősebbek a diplomáciai erőfeszítések, ezeknek egyelőre nem látszik az eredménye.

Mit gondol arról, hogy a baloldal elzárná az Oroszországból jövő gázcsapokat, és magyar katonákat, fegyvereket küldene a háborús zónába?

Nem szabad engednünk a provokációknak, mindenáron meg kell akadályozni, hogy belesodródjunk a háborúba. Nekünk az a feladatunk, a kötelességünk, hogy megóvjuk hazánkat, a magyar emberek biztonságát. Ezért veszélyes a baloldalnak az a felelőtlen, népszerűséget hajhászó javaslata, hogy Ukrajnát segítsük fegyverekkel. Nem hagyhatjuk, hogy a baloldal katonai célponttá tegye Magyarországot! Mindannyiunk érdeke, hogy a béke mielőbb megszülessen, és addig is a rászoruló menekülőknek minden tőlünk telhető segítséget meg kell adnunk.

Értetlenkedve nézi a nyugati sajtó, hogy hazánk milyen szervezetten, önzetlenül fogadja a háború sújtotta területekről érkezőket, hiszen minket elkönyveltek menekültellenesnek, kerítésépítőnek. Következetes, sziklaszilárd álláspontot képviselünk ebben a kérdésben is, így a szomszédos országból érkezőket – magyarokat, ukránokat, ruszinokat – minden erőnkkel és lehetőségünkkel segítjük.

(Forrás: magyarhirlap.hu)