2021. jún. 03.
Citadella megújulás

Kormányzati támogatásból több ütemben megszépül Budapest egyik ikonikus helyszíne, Újbuda egyik látványossága: a Citadella. A felújítást irányító Fodor Gergely kormánybiztos ismertette a terveket, melyek szerint egy korszerű turisztikai helyszín, egy igazi családbarát közpark fogadja majd a látogatókat.

2022-re helyreállítjuk az erőd külső falait és rendbe tesszük belső udvarát. Másfélszeresére növeljük a zöldfelületet, új közparkot hozunk létre, több átjáró megnyitásával szabadabbá tesszük az erődöt. A panorámát is új kilátóteraszokról lehet majd megcsodálni. Az ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítást alakítunk ki.

A hosszú évek óta elzárt és mára leromlott állapotú erőd felújítása sok évtizedes adósság törlesztése. A Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodnak, ezeket számoljuk fel a következő években.

Az építkezés előkészítése a terület állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött, számos izgalmas történelmi emléket hoztak felszínre munkatársaink. Előkerültek a föld alól római és török kori érmék, a 19. századi Csillagda alapjai és egy Európában is ritkaságnak számító első világháborús légvédelmi ágyútalp, melyekről itt olvashatnak korábbi hírlevelünkben. A leletek biztonságba helyezése után kezdhettük meg az egykori erőd építési munkálatait.

A munka 2022-ig tartó első ütemében a külső falakat újítjuk meg és rendbe tesszük az erőd belső udvarát is. A munkálatoknak köszönhetően a zöldfelületet a másfélszeresére, 20.000 négyzetméterre növeljük. Az erődfalon belül egy új, 6.000 négyzetméteres közparkot hozunk létre, ahol tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat. Új átjárókat alakítunk ki az erődön, hogy nyitottabb, szabadabb és természetközelibb legyen a mai igényeknek megfelelően. A falak átvágásával a kiegyezés utáni népharag fűtötte, 1899-ben megkezdett bontást folytatjuk szimbolikusan, így egyrészt szabadabbá válik az erőd épületegyüttese, másrészt a Gellért-hegy két oldala között is egyszerűbb lesz az átjárás. Az erőd keleti oldalához látványos lépcsősor vezet majd, aminek segítségével a park könnyebben elérhető lesz a Szabadság-szobor felől is. A parkot a sétányról liftekkel is meg lehet majd közelíteni. Új kilátóteraszokat is létrehozunk, ahonnan a Citadellára látogatók a jövőben teljesebben élvezhetik majd a különleges panorámát.

A második ütemben az ágyútornyot újítjuk meg. Több mint 1.700 négyzetméterén hozzuk létre a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos és inspiráló állandó kiállítást, amely 2023-tól lesz látogatható.

A Citadellán zajló munkálatok közben figyelembe kell vennünk biztonsági szempontokat is, ezért az erőd körüli sétányon és a Szabadság-szobor előtti teraszon nem lehet majd sétát tenni. A hegy tetejére a Gellért tér felől kerülőúton lehet felérni, amelyet az ösvények, hegyi utak elágazásánál kihelyezett tájékoztató táblák mutatnak. Az egyedülálló panoráma azonban továbbra is élvezhető lesz, az új kilátóteraszok megépüléséig egyelőre az autóparkoló melletti, északi kilátópontról.

(forrás: hirlevel.nemzetihauszmannprogram.hu)