2022. jan. 27.
Kelenföld

Újbuda baloldali vezetése visszavonta a Kelenföldi Városközpont eladására vonatkozó pályázatot, következésképpen nem herdálhatják el a közvagyon. Mindez elsősorban a helyi civilek győzelmének tekinthető, akik már hónapok óta harcolnak a Kelenföldi Városközpont tervezett eladása ellen. Arra szólítottam fel az újbudai baloldalt, hogy ne adják el a városközpontot. A közös nyomásgyakorlás eredményeképpen a baloldal kénytelen volt meghátrálni.

Csernus László, a Fidesz-KDNP újbudai frakcióvezetője a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a XI. kerület baloldali vezetése a helyi civilek összefogásának hála meghátrált, és mégsem adja el a boltosok feje felül a Kelenföldi Városközpontot.

A bejegyzésben az áll: „Ma végre bevallotta a DK-Momentum által irányított Újbudai városvezetés, hogy súlyos hibát követtek el azzal is, hogy a Kelenföldi Városközpontot el akarták adni. Visszakoztak a pályázattól, így nem herdálják el ezt a közvagyont, mint ahogy tették az Albertfalvi Piac esetében. Sok hónapos kitartó munka, a civilekkel való rendszeres egyeztetés meghozta gyümölcsét."

Ahogy arról az Origo már több alkalommal beszámolt, a baloldal eredetileg azt tervezte, hogy az Etele út, a Tétényi út és a Vahot utca által határolt Kelenföldi Városközpont épületét lebontanák, annak területét a László Imre-féle újbudai DK-s vezetés a Karácsony Gergely-féle Fővárosi Önkormányzattal közösen eladná, dacára a helyiek tiltakozásának. A baloldal által tervezett kiárusítással kapcsolatosan nyilatkozott az Origónak 2021 november végén Kiss József, az Újbudai Civilek Közösségének alapítója, aki a Városközpont bérlői által életre hívott szervezetnek (Városközpont Megmentése Mozgalom) a vezetője is.

Kiss felhívta rá a figyelmet: közel 7 ezren írták alá azt a petícióit, amely kimondja, nem akarják, hogy a közvagyont a főváros és a kerület elmutyizza a haveroknak.

Az ingatlan 80 százalékban a Fővárosi Önkormányzat, 20 százalékban az Újbudai Önkormányzat tulajdona. Az értékesítési tervről a fővárosi és az újbudai baloldali vezetés sem a piacon dolgozókkal, sem a bérlőkkel, sem az ott lakókkal, sem a helyi vállalkozókkal nem egyeztetett. A Kelenföldi Városközpont vételárát 2 milliárd forintban határozták meg.

Egy megoldási javaslattal is előálltam: az ingatlanegyüttest eladás helyett fel kell újítani, az eredeti funkció megtartása mellett.

(Forrás: origo.hu)