2023. jún. 06.

Rengeteg fegyvert láthattunk már és használtak a világháborúk folyamán, de az egyik legveszélyesebb fegyver, amit elővettek, a ceruza volt, amikor ceruzával rajzolták meg az új országhatárokat.

Ez egy kegyetlen fegyver, hiszen a történelmi Magyarországot, az egész magyarságot rendkívüli szigorral büntették. Ezt bizonyítja az is, hogy egy 282 ezer négyzetkilométer területtel bíró országot 93 ezer négyzetkilométerre csonkítottak meg.  A történelmet egy folyamatként kell felfogni, Trianon is ennek a része.

Trianon után nyilván sokan keseregtek, volt is okunk erre, sok beszéd és szónoklat hangzott el, de Klebelsberg inkább az alkotó hazafiságot emelte ki: a tenni, építeni akarást, lehetőségek és a fejlődés felismerését. Bármilyen nehéz időszakot is éljünk, sohasem nem szabad feladni a küzdelmet! Mindig célokat kell kitűzni magunk elé, ha lehet, a nemzeti közösségünket szolgálva. Nagyon bölcs döntés volt, hogy az országgyűlés június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Ez azt mutatja, hogy a nemzet éretté vált, ezt a szörnyű tragédiát is meg tudja haladni, és a nemzeti összetartozás többlet erejével tudunk előre haladni olyan nehéz és bonyolult világban, mint amilyenben napjainkban is élünk.

Forrás: szon.hu