2018. már. 29.

A nemzet csak addig létezik, amíg van Magyarország, és képes megvédeni határait. Enélkül az emberek nem élhetnek biztonságban, az országnak pedig nincs jövője. Az Európai Unió jelenleg lelki válságban van, a keresztény értékek megtagadása pedig komolyan veszélyezteti a nyugati civilizációt.

Dr. Simicskó István az ünnepségen elmondta: a haza védelméért mindennap tenni kell, főleg manapság, amikor az európai civilizáció és a nyugati világ számos szereplője „temetni akarja” a nemzeteket, a nemzetállamokat. Hangsúlyozta: a nemzet csak addig létezik, amíg van Magyarország, és képes megvédeni határait. Enélkül az emberek nem élhetnek biztonságban, az országnak pedig nincs jövője. Az Európai Unió jelenleg lelki válságban van, a keresztény értékek megtagadása pedig komolyan veszélyezteti a nyugati civilizációt. A miniszter úgy látta: a globalizációt ugyan nem lehet megállítani, de egy „nemzeti értékszűrőt” ki lehet alakítani, és fel lehet lépni a nyilvánvalóan negatív eseményekkel szemben. „Megvédtük Magyarországot, és meg is fogjuk védeni minden bajtól, látható és láthatatlan veszélytől, mert gyermekeink jövője a tét” – hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa, ami nagyban köszönhető annak, hogy a katonák megvédték az ország határait.

Ahhoz, hogy Magyarország megvédje önmagát, és ki tudjon állni az európai keresztény értékrend mellett, ütőképes haderőre van szükség: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program éppen ezt a célt szolgálja. A cél az, hogy a magyar hadsereg a térség meghatározó haderejévé váljon, amelyről tényleg elmondható, hogy professzionális és modern technikai eszközökkel rendelkezik. A program végére 30 ezer főnyi aktív, és 20 ezer főnyi tartalékos haderőt szeretnének kialakítani – idézte fel a miniszter. Elmondta azt is, hogy az új, területvédelmi alapon szerveződő önkéntes tartalékos rendszer kialakítása tavaly júliusban kezdődött, s mára összesen 1600 tagja van, míg a régi rendszerben szolgálatot teljesítőkkel együtt az önkéntes katonák létszáma eléri a 6600 főt. „Minden egyes katona, aki most itt van és esküt tett, erősíti Magyarország biztonságát fizikai, szellemi, és lelki értelemben is” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter az eskütétel után tartott sajtótájékoztatón elmondta: folytatni szeretnék a hadsereg fejlesztését, hiszen Magyarországnak ütőképes honvédségre van szüksége. Kiemelte: meg kell becsülni a katonai hivatást. A hadsereg tagjainak köszönhetően biztonságban vannak a magyar emberek, a katonák megvédik az ország határait. Nemcsak itthon, de külföldön is védik az országot, hiszen közel ezer magyar katona lát el missziós feladatokat 4 földrész 14 országában.

A ma esküt tett tartalékos állománnyal kapcsolatban kiemelte: ez egy óriási lépés a megkezdett úton, hiszen arra még nem volt példa, hogy egyszerre ennyien tegyenek esküt. „A legfontosabb azonban az, hogy ebben a veszélyekkel teli világban mindig legyenek olyan emberek, akik vállalják a haza védelmének szolgálatát. Ezért köszönettel tartozunk a Magyar Honvédség katonáinak és a most esküt tett önkéntes tartalékos katonáknak egyaránt.”

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök örömét fejezte ki, amiért sikerült megfordítani az utóbbi évek negatív tendenciáit a honvédségnél. A végső célok eléréséhez ugyan még sok időre van szükség, de a fejlődés megkezdődött – tette hozzá. „Erős, valós honvédségre van szükség, amely a megfelelő létszámú önkéntes tartalékos haderővel rendelkezik, akik bármikor az ország lakosságának rendelkezésére tudnak állni” – fogalmazott. A vezérezredes hozzáfűzte, hogy meglátása szerint jó úton haladnak, s a nemzet büszkén tekinthet katonáira.

A rendezvény előtt negyvenöt, felső- és középfokú tanulmányait folytató diák kötött ösztöndíjszerződést dr. Simicskó István jelenlétében az akadémián. Mint elhangzott, a tárca hajlandó anyagi segítséget nyújtani azon diákoknak, akik elkötelezik magukat a haza védelmének ügye mellett. „A nemzeti közösség megmaradását jelenti az önök hitvallása” – mondta a miniszter a szerződések megkötése előtt.

(forrás:honvedelem.hu)