2018. ápr. 05.

Dinamikusan halad előre a Magyar Honvédség fejlesztése. A biztonságért mindennap tenni kell, s a visegrádi országok ezen a téren is együttműködnek, és mindenhol a békét és a stabilitást szolgálják. A V4-ek hadseregei együtt dolgoznak a NATO különböző misszióiban, Európa biztonságának fenntartásában és a határok védelmében.

A tárcavezető szerint a most bemutatott gyakorlat is azt jelzi, a Visegrádi Négyek katonái kiválóan együtt tudnak működni, és nagy szükség van arra a speciális tudásra, amivel rendelkeznek. Dr. Simicskó István elmondta azt is, hogy a tárca szeretné továbbfejleszteni a különleges műveleti képességet, de a távlati cél az, hogy 2026-ra a Magyar Honvédség egy valóban professzionális hadsereggé váljon. „Mindenben szeretnénk előrelépni: modern eszközökben, kiképzettségben, felkészültségben egy ütőképes Magyar Honvédséget szeretnénk felépíteni, s természetesen a szövetségeseinkkel együtt haladunk ezen az úton” – hangsúlyozta a miniszter.

Dr. Simicskó István felidézte, hamarosan gyalogsági kézilőfegyverek magyarországi előállítása indul meg cseh licenc alapján: első lépésben összeszerelésről van szó, majd 2019. január 1-től a hazai gyártás is megkezdődik. Mint mondta, a szóban forgó eszközök már szakmai próbán is átestek, hiszen azokat rendőrök és katonák is kipróbálták.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök azt mondta, a gyakorlat tíz nappal ezelőtt kezdődött, s ez volt az első alkalom, hogy a visegrádi országok különleges műveleti katonái együtt vehettek részt egy ilyen kiképzésen. Emlékeztetett, néhány éve kezdték el kiépíteni a különleges műveleti képességet a honvédségen belül, s mostanra a katonák kiválóan elsajátították azokat a készségeket, amelyekre szükség van a feladataik ellátásához. „Az a tudás, az a képesség, amire szert tettek Irakban és Afganisztánban, nagyon jól és eredményesen kamatoztatható, ha a helyzet úgy kívánja” – fűzte hozzá. A vezérezredes elmondta azt is, hogy a gyakorlatot a visegrádi országok vezérkari főnökei is megtekintették, és elégedetten nyilatkoztak a katonák felkészültségéről. A tapasztalat azt mutatja, hogy a katonákra bárhol és bármikor lehet számítani – hangsúlyozta.

Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka kérdésünkre elmondta: a lengyel és a szlovák partner csapatokat küldött a gyakorlatra, míg Csehország és Ausztria megfigyelőként vett részt rajta. A katonák egyebek mellett légi műveletekben és lőgyakorlatokon vettek részt, de a kiképzés tartalmazta az úgynevezett taktikai házban való feladat-végrehajtást is. A gyakorlat nyílt napján Mi-17-es szállítóhelikopterek és Gripen vadászgépek is szerepeltek. A parancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a különleges katonáknak most először volt lehetőségük a területvédelmi elven szerveződő önkéntes tartalékosokkal közösen gyakorlatozni.

„Több mint 200 fővel hajtottuk végre a gyakorlatot (…), hét nehézpáncélossal, és több tucat terepjáró gépjárművel. Ez volt az első ilyen gyakorlata a V4-eknek együtt, ami azért érdekes, mert majdnem ugyanabban az időszakban, nagyjából a 2000-es évek elején kezdtük el a különleges műveleti képesség fejlesztését egymással párhuzamosan” – mondta a dandártábornok.

A rendezvényen dr. Simicskó István átadta Sándor Tamásnak, illetve az általa vezetett dandárnak az új Polaris MRZR 4 ultrakönnyű, 4-6 fő szállítására alkalmas, szinte bármilyen terepen bevethető járműveket. Mint elhangzott, a 12 jármű a különleges katonák műveletein túl a hagyományos hadviselés során és a békeműveletekben is bevethető. Gyorsan és hatékonyan lehet velük katonákat és felszereléseket eljuttatni olyan helyszínekre, amelyek más eszközökkel megközelíthetetlenek. Megoldható velük két sérült hordágyon való szállítása, de bevethetők katasztrófavédelmi helyzetben vagy a határvédelemben is.

(forrás:honvedelem.hu)