2019. jún. 20.

Véget értek a Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa országos versenysorozatának döntő küzdelmei. A versenyt Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke nyitotta meg június 7-én, a Sport11 Sport, Szabadidő- és Rendezvényközpontban.

A vetélkedősorozat minden állomásán, a hét területi selejtező legjobbnak bizonyult anyaországi és határon túli magyar iskolája került a döntőbe. A végső versenyen - Békéscsaba, Horgos, Mórahalom, Szabadka, Szekszárd, Zenta, Nagyszalonta, Debrecen, Kisvárda, Szatmárnémeti, Felsőzsolca, Buzita, Tatabánya és Bős csapatai - összesen 14 iskola küzdött meg a bajnoki címért.

- Gyermekeink az életben számos küzdelem és próbatétel elé néznek. A sportszerű küzdelmek, versenyek abban is segítenek, hogy a diákok már fiatal korban fontos tapasztalatokat gyűjtenek, így felkészültebbé válnak. Legalább ennyire fontos, hogy határon innen és határon túl barátságok alakulnak ki, emellett a versenyzők a sport által fizikai, szellemi és lelki értelemben is megerősödve térnek haza – fogalmazott Simicskó István. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszönetet mondott a pedagógusoknak, az iskolaigazgatóknak, a felkészítő tanároknak, a szervezőknek, a versenyzőknek és mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy az országos versenysorozat sikeres hajrájához érkezett.

- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a kerület ismét otthont adhat a Bátrak Ligája viadalnak, ráadásul a döntőnek. Az országos versenysorozat elérte a célját, minden gyermek jól szórakozott, sportolt és barátságok szövődtek – mondta köszöntőjében Hoffman Tamás polgármester.

- A Nemzetpolitikában mindenkit arra próbálunk ösztönözni, hogy ha valamihez képességünk, tehetségünk adatik, akkor azt kamatoztassuk a közösség javára. Nagy öröm számunkra, hogy a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek gyermekek, akik együtt versenyezhettek a magyarországi társaikkal – fogalmazott Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője.

A Honvédelmi Sportszövetség célja, hogy az általa kidolgozott programok segítségével minden nemzedéknek biztosítsa az igényes és aktív szabadidő eltöltésének lehetőségét és a honvédelmi nevelés sportjaihoz szükséges teret. Küldetése, hogy a jó értelemben vett hazafias érzésből, egymásra való odafigyelésből, aktív cselekvés legyen. A Honvédelmi Sportszövetség II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléke előtt is tisztelegve szervezte meg a versenysorozatot, amely március 1-én, Gyulán rajtolt. A viadalt nagy csatában a tatabányai Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola csapata nyerte, megelőzve a zentai Stevan Sremac Általános Iskola és a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola csapatát. Minden helyezett értékes díjazásban részesült.

(forrás: ujbuda.hu)