2019. okt. 31.

Több mint ötezer előzetesen regisztrált vendéget számlálhatott az idei Görkapocs Fesztivál, a Görögkatolikus Metropólia hétvégén megrendezett találkozója a Főnix Csarnokban. Fontos, hogy a keresztény embereknek megmaradjon közös jövőképük, ami nem más, mint a szeretet civilizációjának felépítése.

„Találkozni mindig öröm, hiszen ezáltal mindannyian gazdagodunk, fejlődünk” – ennek jegyében hirdette meg először 2012-ben a Görögkatolikus Metropólia a Görkapocs Fesztivált, amely az ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevőinek kezdeményezéséből indult. Idén október 25-én és 26-án Debrecenben, a Főnix Csarnokban rendezték meg a fesztivált, melynek fő célja az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket.

A pénteki megnyitón Kocsis Fülöp érsek-metropolita kiemelte, a rendezvény logóján két egymásra tett gémkapocs látható, „ebből indul ki minden”.

„Mit csinál a gémkapocs? Összefűz. Összefűzi azokat a lapokat, dokumentumokat, amelyek összetartoznak. Mit csinál a Görkapocs? Ugyanezt teszi: összekapcsolja azokat a személyeket, akik összetartoznak, akiket valamilyen belső vonzás ehhez a csapathoz tartozóvá tesz. A Görkapocs lehetőséget ad arra, hogy összekapcsolódjunk” – hangsúlyozta érsek atya, majd hozzátette: bízik abban, hogy ez a háromnapos fesztivál megerősíti a barátságokat és mindenkit egyenként megerősít Istenhez való tartozásában. Az eseményen részt vett Pósán László országgyűlési képviselő is, aki azt mondta: jó látni, hogy ilyen sokan gyűltek össze, milyen összetartozó ez a felekezet. Kiemelte, meg kell mutatni, hogy „erősek vagyunk hitünkben és erősek leszünk a jövőt illetően is”.

A Görkapocs Fesztivál első napján újra találkozhattak az ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevői, akik a beszélgetés mellett Kocsis Tamás és Verdes Miklós atya előadását is meghallgatták. A hangulatot a debreceni Yulius25 zenekar alapozta meg, akik többek között az idei zarándoklatra írt Közös utakon című indulójukat is eljátszották.

A Bagossy Brothers Company Csendes vizeken turnéjának debreceni koncertjére megtelt a Főnix Csarnok: a gyergyószentmiklósi zenekar legnépszerűbb dalait különleges köntösben, a Heureka Pop Orchestra szimfonikus zenekar közreműködésével hallhattuk. Felcsendült egyebek mellett az Olyan Ő, a Valahol itt, az Ébressz fel és a Van egy ház is, melyekre tombolt a közönség.

Az első nap az Esti ima közös éneklésével zárult, szombat délelőtt pedig ismét megnyitotta kapuit a fesztivál: érdekes előadások, finom borok, koncertek, hangos jókedv és elcsendesedés is várta az érdeklődőket.

Ellátogatott az eseményre dr. Csókay András idegsebész professzor, akinek közreműködésével augusztus elején sikerült egy, a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát szétválasztani. A 33 órás műtét hatalmas nemzetközi figyelmet váltott ki, erről is mesélt a résztvevőknek az agysebész.

Papp Miklós atya előadásában azt emelte ki, hogy „az a jó, ha a személyiségünk több lábon áll” – mindezt egy szék példáján bemutatva: hiszen ahogy a szék is instabil egy-két-három lábon, úgy a mi életünk sem teljes, ha nem erősítjük meg az Istennel való kapcsolatunkat, nem választjuk meg helyesen evilági hivatásunkat, nem figyelünk a családunkra, a szerelemre és nem érdeklődünk a kultúra iránt.

A rendezvény második napján lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a görögkatolikus intézmények és „kezdeményezések”: láthattunk táncos, énekes és színházi produkciókat a színpadon, a küzdőtéren pedig egy-egy standnál ismerhettük meg a különböző görögkatolikus tevékenységeket, míg a gyerekeket kézműves foglalkozások és csillámtetoválás is várta.

Szombaton Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is ellátogatott a fesztiválra, valamint Simicskó István kormánybiztos és Barcsa Lajos alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket.

Barcsa Lajos beszédében kiemelte, Debrecen és a magyar görögkatolikusok történetében számos különleges mozzanat található, így ez a rendezvény is összeköti a várost és az egyházat.

„Debrecen az egyházakkal való kapcsolat ápolását elsődleges feladatának tekinti, éppen ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely közösségünket erősíti.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján bízvást mondhatjuk, hogy a Görkapocs Fesztivál valóban azt teszi, amit a neve is sugall: összekapcsol görögkatolikust görögkatolikussal, keleti keresztényt protestánssal, fiatalt az időssel” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A fesztivál alapja természetesen a lelkület volt, így a köszöntők után Orosz Atanáz püspök atya vezetésével vecsernyét tartottak: elcsendesedhettünk és közösen imádkozhattunk a sportcsarnok falai között. Az esti imádságot követően kezdetét vette egy újabb különleges koncert: a Ghymes és a Lautitia Kóruscsalád közös produkcióját láthattuk és hallhattuk.

A szlovákiai magyar zenészekből álló együttes és a kórus kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, sokszor dolgoztak már együtt, ez a jó viszony pedig a mostani koncerten is érezhető volt.

A nap zárásaként elimádkoztuk az akatisztoszt, vasárnap pedig Szent Liturgiával adhattunk hálát az Attila téri Főszékesegyházban ezekért a felejthetetlen pillanatokért.

(forrás: dehir.hu)