2019. okt. 31.

Leung Ting Nagymester újra Magyarországra érkezett, hogy oktassa a tanítványokat. Ezeken az alkalmakon nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek is mindig csodálattal figyelik a Nagymester bemutatóját.

Világsztárt csodáltak a hétvégén a XIII. kerületi Pannónia Általános Iskolában: a világ legmagasabb, 10. nagymesterei fokozattal rendelkező Leung Ting tartott szemináriumot a Wing Tsun Kung-fu alapjairól. A 72 esztendős kínai mester szombat délelőtti bemutatóját sok gyermek és felnőtt társaságában természetesen elment megnézi az 5. nagymesterei fokozattal rendelkező dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is, aki némi bemutatóval és a HS ajándékcsomagjával is meglepte a sportág nagy tanítóját.

Leung Ting az 1950-es évek végén, tizenhárom éves korában találkozott először a Wing Chun kungfuval, amikor nagybátyjai elvitték Leung Sheung iskolájába. Leung Sheung Yip Man nagymester első hongkongi tanítványa a volt, nagy tapasztalatú, elkötelezett harcművész. Az ő kezei alatt ismerkedett meg Leung Ting a Wing Chun művészetével, és a tanulás hat éve alatt kiemelkedő tudású gyakorlóvá vált. Húszéves volt, amikor mestere bemutatta a tanítástól akkor már visszavonult Yip Man-nak. Az idős nagymester fantáziát látott az ambiciózus és igyekvő fiatalemberben, és bár előzőleg úgy döntött, hogy végleg felhagy a tanítással, korábbi elhatározása alól kivételt téve tanítványául fogadta őt. Leung Ting, állítása szerint, kilenc hónapon át, heti két alkalommal tanult az idős mestertől, s az így töltött idő alatt – szintén állítása szerint -, úgynevezett „zárt ajtók mögött képzett” tanítványként, a művészet legjavát sajátíthatta el a mesterétől.

Mint instruktor, 1967-ben a hongkongi Baptista Kollégiumban kezdett kungfut tanítani, ahol iskolai tanulmányait végezte. Óráit tanítványok tucatjai látogatták, és hírneve hamar szárnyra kapott. Leung Ting elmondása szerint ez volt ugyanis az első eset, hogy valaki kungfut oktatott egy Hongkongi Egyetem falain belül.

1970-ben Leung Ting megnyitotta első önálló edzőtermét, majd 1969-ben megszervezte az első nyilvános kungfu bemutatót is. A bemutató a Yip Man nagymester által alapított Wing Chun Athletic Association égisze alatt jött létre, és az idős mester személyes jelenléte tette fel rá a koronát: az eseményen jelen volt Yip Man nagymester, és több más stílus kiemelkedő, közismert mestere is.

Leung Ting 1978-ban adta ki első könyvét a Wing Tsun kungfuról. Az első négy kiadás mindegyike pár hónap alatt elfogyott, s végül a könyv 1990-ig tíz kiadást ért meg. Népszerűségét mutatja, hogy még Magyarországon is három kiadása jelent meg, amelyek azóta már elérhetetlenek a könyvárusi forgalomban.

Ezek a visszajelzések arra buzdították a nagymestert, hogy további könyveket adjon ki, immár ne csak a Leung Ting Wing Tsunról, hanem más harcművészeti rendszerekről, sőt a chi-kung elméletéről is. A könyveket többek között kínai, angol, magyar, német, spanyol, olasz nyelveken adták ki.

(forrás: honvedelmisport.hu)