2020. jún. 18.

Az Országgyűlés az Alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve és egyben erőt merítve a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből, értékelve a 2010-ben megkezdett határokon átívelő békés nemzetegyesítési politika eredményeit, 2020. évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította.

2020. június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából ünnepséget rendeztek az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában. Az ünnepségen dr. Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője köszöntötte a fiatalokat. A 100 évvel ezelőtti Trianonban aláírt szerződés nemzetünk egyik legnagyobb tragédiája. A történelem során példátlan csonkítás következtében országunk elveszítette területének kétharmadát, a magyarság egyharmadát. Amikor a nemzeti összetartozásról emlékezünk meg, az emlékezés szintén összeköt bennünket jelenlegi határainkon belül és túl is. Szülőföld csak egy van, semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára. Közös feladatunk, hogy országhatároktól függetlenül értékeinket megőrizzük és átadjuk a fiatalok számára.

Trianon után 100 évvel büszkén mondhatjuk: óriási dolog, hogy ezeréves nemzetként ebben a hazában, ebben a Kárpát-medencében meg tudjuk élni magyarságunkat és meg tudunk maradni az európai kultúrkörben.

Összetartozunk!