2020. júl. 27.

Az elmúlt időszak nagy próbatétel volt mindannyiunk számára. Komoly próbatétel, de a magyar kormány jól vizsgázott, a bevezetett intézkedések hatásosak voltak. A Diplomata magazin legújabb számában beszélgettünk a frakcióvezetői megbízatásomról, az elmúlt időszakban kormánybiztosként végzett munkámról, valamint választókerületemről, Újbudáról.

A napokban választották meg a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetőjének. Aktív és értékalapú munkát tűzött ki célul. Mit tart a legfontosabb lépéseknek?

A KDNP kiállt a család a gazdaság és a természetvédelem mellett, ez a jövőben sem változik. A fókuszált területeinket bővítjük, hiszen a világ is gyorsan változik és nekünk ezekre gyorsan a keresztény értékek megóvásával reagálnunk kell. Közösséget kell építenünk. Fontos területeink a sport, az egészség védelme, a közösségépítés, a természetvédelem, a hazai termékek védelme, a gazdaságvédelem. A tisztelet és hitelesség nagyon fontos értékek, amelyeket mindenkinek gyakorolnia kell a mindennapjai során, de egy politikusnál ez még inkább igaz. A közösség csak tisztelettel, hitelességgel fejlődhet, ezért ehhez mindennek biztosítottnak kell lenni, minden területen. Legyen az sport, kultúra, gazdaság vagy egészség. Minden magyar ember szívében legyen szeretet és büszkeség a kincseink, értékeink iránt. Ehhez az első lépés, hogy ismerni kell ezeket az értékeket.

Kiemelten fontos feladat annak támogatása, hogy a fiatalok a saját érdeklődési körüknek és tehetségüknek megfelelően a lehető legmagasabb szintű, modern tudással rendelkezzenek. Tisztában kell lenni a nemzeti identitás lényegével és azzal, hogy az milyen helyet foglal el a világban, ismerni kell a társadalommal és a kultúrával kapcsolatos alapvető összefüggéseket. Hit nélkül az életünk nem lehet teljes. Közösségépítés, kitartás, kötődés, nevelés. Célunk, hogy a felnövekvő generációk Magyarországnak magabiztos, szellemileg és fizikailag felkészült, tájékozott és hazaszerető állampolgárai legyenek, akik ismerik az alapvető jogaikat és kötelezettségeiket, továbbá tiszteletben tartják másokéit.

Ezt megelőzően a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztosi megbízatást látott el. Melyeket tekinti az elmúlt két év során elért legnagyobb eredményeknek?
A jogszabályban meghatározott feladatok alapvetően két részre voltak oszthatók, az egyik része a komplex stratégia megalkotásához, majd azt követően annak végrehajtásához szükséges cselekvési tervek kidolgozásához, koordinációjához és felügyeletéhez köthető, a másik része az egyes feladatokhoz kapcsolt beruházások (kiemelten a lövészetet is kiszolgáló Honvédelmi Sportközpontok beruházásait) előkészítését és megvalósításuk irányítását jelenti.

Jó úton haladunk, mert család- és nemzetközpontú gondolkodásunkkal megteremthetjük azt a kulturális teret, ami a nemzetközösség minden tagjára hat és motiválja a tenni akaró optimista út felé. Mindannyian aktív szereplői lehetünk annak a küldetésnek, amelyben alapvető az ember, a család, az ország és a nyelv értékeinek tudatosítása.

A fő feladatom volt, hogy vizsgáljam felül a hazafias és honvédelmi nevelés területét és javaslatokat dolgozzak ki, amellyel javíthatunk az eddigi hiányosságokon. Jelen van az oktatásban, a kultúrában, a honvédelemben és számos más területen. Több tárcaközi egyeztetés is történt, amelyeknek köszönhetően a felülvizsgálat megtörtént és a tárcaközi szakértőkkel együttműködésben és egyetértésben megszületett egy több mint 200 oldalas dokumentum. Tavaly november végén tartottunk egy konferenciát is a hazafias és honvédelmi nevelésről az Országház felsőházi üléstermében. A rendezvényen teltház volt, a 450 fő részvételével megtartott rendezvény fővédnökei dr. Kövér László házelnök és dr. Gulyás Gergely miniszter urak voltak. A konferencia vendégköre tankerületi vezetőkből, általános- és középiskolai iskolák vezetőiből, pedagógusaiból, kulturális intézmények vezetőiből, rektorokból, dékánokból, egyetemi vezetőkből és minisztériumi szakértőkből állt. Ennek kiértékelése is nagy feladat volt, hiszen rengeteg visszajelzés érkezett. A határozott öntudat magabiztossá és optimistává tesz és a lelki egészségünk kulcsa a testi egészségünknek. Hazánk történelmére büszkének kell lennünk, bármilyen csapás érte országunkat felálltunk és folytattuk utunkat, rendkívül fontos, hogy a tragédiák ne gyengítsenek, hanem megerősítsenek. Ehhez szükséges az egymás iránti tisztelet, elfogadás és kölcsönös segítségnyújtás.

Újbuda országgyűlési képviselője. Évek óta odaadó munkát végez, és a járványhelyzet idején sem tétlenkedett. Személyesen vitte házhoz a maszkokat és védőfelszereléseket és mindenhol kereste a lehetőségeket a segítségnyújtásra. Ön hogyan élte meg az utóbbi hónapokat?
Az elmúlt időszak nagy próbatétel volt mindannyiunk számára. Komoly próbatétel, de a magyar kormány jól vizsgázott, a bevezetett intézkedések hatásosak voltak. Magyarországról számos ország nyugodtan példát vehet. A közép-kelet-európai államok gyors reakcióit ki kell emelnünk. Az iskolák, boltok és közösségi terek bezárása, a maszkviselés elrendelése sokkal hamarabb történt meg, helyenként egy héttel az első igazolt fertőzés után, mint nyugatabbra. Több európai országban már ezer felett járt az esetszám, mire meghozták ezeket a döntéseket, addigra pedig, állítják a járványügyi szakemberek, tíz - sőt százezres lehetett a fertőzöttek száma.

Segítőimmel Újbudán is összefogtunk, hiszen az ember, ha teheti segít, ezt nem kell kérni ez természetes. Az Újbuda képviseletében eltöltött időszak alatt jó nemzetközi kapcsolatokat alakítottunk ki és többek közt ennek is köszönhető, hogy Kínából több ezer maszkot kaptunk ajándékba. A kínaiak ismernek minket, megbíznak bennünk. Összefogtunk önkéntes segítőimmel és saját erőből és saját forrásból elindult az önkéntes segítségnyújtási programunk, fegyelmezetten betartva az előírásokat, ajánlásokat. Személyesen vásároltam az üzletekben kapható tartós élelmiszereken kívül friss élelmiszereket a termelői piacokon idősek, rászorulók részére, amelyeket aztán személyesen házhoz is vittünk. Gyógyszereket váltottunk ki, segítettünk a postai csekkek befizetésében, helyi önkénteseink maszkokat varrtak, kapcsolatban voltunk idős, magányos, rászoruló emberekkel telefonon, illetve az interneten keresztül és segítettünk az adminisztrációs ügyeikben, felhívtuk a figyelmüket az aktualitásokra és a hiteles tájékoztatási forrásokra. Újbudán 22 helyszínen és 22 különböző intézménynek, egyházaknak, szeretetotthonoknak, idősek otthonának, boltosoknak osztottunk ki védőmaszkokat. A helyi egyházi, egészségügyi és szociális intézményeket is sikerült tehát védőfelszereléssel segíteni, így többek között a Katolikus Karitászt, a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániát, a Gazdagréti Szent Angyalok Plébániát, a református, evangélikus, a görög-katolikus egyházközösséget, illetve az Ökumenikus Segélyszervezetet is.

Milyen céljai vannak Újbuda, az egyik legprosperálóbb városrész fejlesztésére?
Az elmúlt években több fejlesztési tervezet született Újbudán, komplex városfejlesztési projektről indítottunk egyeztetéseket 2019. év nyarán, amelyek sikeresen lezárultak. A Dél-Buda Városközpont Fejlesztés (DBVK) keretében az Etele tér–Őrmező által határolt területeken megvalósuló magán- és állami beruházásokkal Európa egyik legnagyobb intermodális csomópontja és Buda egy új városközpontja fog létrejönni.

Az elsődleges szempont, hogy a kerületi lakosság érdekeit a leghatékonyabban szolgálva valósulhassanak meg a fejlesztések, amellyel rendezett parkok, több zöldfelület, gyors és kulturált közlekedési lehetőségek, új szabadidős terek, munkahelyek és szolgáltatások, valamint további minőségi szórakozási- és bevásárlási lehetőségek jönnek létre.

Kelenföld és Őrmező határán történő beruházások érintik a kelenföldi állomásépületet is, amely az egyik legrégebbi épített vasúti emlék Budapesten. Hosszas egyeztetések és előkészület után elindult a gazdagréti tanuszoda építése, amelyet hamarosan birtokba vehetnek az újbudai gyermekek. A ciszterci rendhez tartozó, XI. kerületi Szent Imre Plébániatemplom felújítása a végéhez közeledik. A kormány még korábban döntött arról, hogy fennállásának 900. évfordulója alkalmából 4,8 milliárd forintos össztámogatást nyújt a ciszterciek számára, melyből szerte az országban renoválhatják, korszerűsíthetik a rend iskoláit, templomait.

Köztudottan kedveli a harcművészeteket, mely sportágban sikerült elmélyülnie?
Közel harminc éve foglalkozom harcművészetekkel. Ifjabb koromban kipróbáltam a karatét, hosszú ideje azonban már a Wing Tsun kung fu van jelen az életemben, melyben 5. mesterfokozatot szereztem. Úgy vélem a harcművészetnek jellemformáló ereje van, karakternevelő hatása vitathatatlan. Gyakorlása nem csak a testünket, de személyiségünket is alakítja. A mai, felgyorsult világunkban olyan alapvető, fontos értékeket erősít a fiatalokban, mint a fair play, a sportszerűség vagy a küzdeni tudás. Mindez segíti az érzelmi intelligencia fejlesztését is.

Ha megenged egy személyes kérdést is: kérjük, meséljen a családjáról.
Három gyermek édesapja vagyok, feleségem óvónő. Szülőnek lenni egy leírhatatlan ajándék a Jóistentől, Márai Sándor szavaival élve: „A gyerek a legnagyobb csoda, az élet egyetlen értelme...”. Ajándék és egyben felelősség is, hiszen rajtunk múlik gyermekeink jövője. Szülőként fontos feladatunk, hogy a szellemiség ereje által egy stabil értékrenddel vértezzük fel őket a jövő kihívásaira és megteremtsük a biztos családi hátteret.

(forrás: diplomatamagazin.hu)