2020. júl. 30.

1000 négyzetméteres, könnyűszerkezetes tornacsarnokkal bővül az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola. A kormányzati beruházással az iskola tanulói számára biztosított lesz a mindennapos testnevelés feltételei, valamint a Szent Imre Gimnázium diákjai is igénybe vehetik testnevelés órákra, hiszen ott egy kétszintes sportcsarnok építése van folyamatban.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, a KDNP frakcióvezetője beszédében kiemelte a beruházás jelentőségét, hiszen nem mindegy, hogy a gyerekek milyen környezetben nevelkedhetnek. Utalt a sport fontosságára, mivel az hozzájárul a nehézségek leküzdéséhez, s a tanulók testi, lelki és szellemi fejlődését is elősegíti, ha egy jól felszerelt, kulturált sportlétesítményben tölthetik az idejüket.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta: a koronavírus-járvány ellenére egy pillanatra sem álltak le a korábban elindított fejlesztések, így zajlik a mindennapos testnevelés infrastrukturális fejlesztését segítő létesítmények építése is. A mindennapos testnevelést a kormány 2010 óta a szívügyének tekinti, hiszen a rendszeres mozgás, a jó fizikum, az egészséges életmód jelentősen segíti a fiatalok teljesítményét – jegyezte meg.Kifejtette: három ütemben összesen 89 új tornaterem építéséről döntött a kabinet. Legutóbb júniusban 47 helyszínt jelöltek ki, ezek közül 24-en már át is adták a létesítményt, 23 esetben pedig a kivitelezés vagy a közbeszerzés zajlik. Ezen felül 19 komplex iskolai beruházás is folyamatban van az országban.

A könnyűszerkezetes, ezer négyzetméteres újbudai tornacsarnok építése októberre fejeződhet be. Az iskola 500 tanulója számára lesz biztosított így a mindennapos testnevelés lebonyolítása, illetve a budai ciszterci gimnázium tanulói is átmenetileg itt sportolhatnak, amíg az iskolájuk felújítása zajlik.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egy fontos beruházás valósulhat meg, ami alapvetően a gyermekekről szól.

Szükség van korszerű iskolákra, kiváló pedagógusokra és olyan létesítményekre, tornacsarnokokra, ahol a gyermekek megfelelő körülmények között sportolhatnak – hangsúlyozta.

A KDNP frakcióvezetője rámutatott: a testmozgás során a gyermekek kiválóan fel tudnak készülni arra, hogy az élet későbbi nehézségei során is helyt álljanak. Simicskó István fontosnak tartja, hogy Újbuda részt vehet a tornaterem-építési programban, az iskolák fejlesztése során számon tartják a városrészt.

Bognár Sándor, az iskola igazgatója elmondta: nagyon fontos, hogy milyen színvonalon tudják a testnevelésórákat megszervezni, amelyeken a gyermekekkel meg tudják szerettetni a mozgást. Kitért arra, hogy az általános iskolás gyerekek felmérések szerint alapvetően iskolai időben és szervezett keretek között mozognak.

(forrás: kdnp.hu)