2021. jún. 03.

266 tanuló, 15 iskolából vett részt a honvéd kadét akadályfutó versenyen a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar OCR Szövetség szervezésében. A Kadét Program igazi sikertörténet, melynek köszönhetően több ezer fiatal ismerkedhet meg a honvédelmi sportokkal és olyan kompetenciákkal vértezik fel őket, amivel helyt tudnak állni ebben a gyorsan változó világunkban.

Tizenöt középiskola 226 tanulója vett részt a honvéd kadét akadályfutó versenyen május 28-án, pénteken, a Nógrád megyei Bánkon. A megmérettetést a Honvéd Kadét Kupa egyik állomásaként rendezte a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar OCR Sport Szövetség.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszöntőjében elmondta: ebben az időszakban tízéves fejlesztési programot indítottak el, többek között elkezdték a tartalékos rendszer kiépítését és elindították a Honvéd Kadét Programot.

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium (HM) nyolcvanhat iskolával kötött szerződést a program kiteljesítésére azzal a céllal, hogy többletképességekkel, többlettudással ruházzák fel a diákokat, ezért minden iskola kap egy felkészített mentort is.

Simicskó István szólt arról is, azért van szükség ilyen típusú versenyekre, hogy a fiatalok erősítsék kompetenciáikat, helyt tudjanak állni a változó világban. Megemlítette, hogy számos országban folyik hasonló képzés, és a britek például előszeretettel foglalkoztatnak olyan fiatalembereket, akik részt vettek kadétképzésben, mert fegyelmezettek, bátrak, tisztességesek, nagy munkabírásúak.

Almási László, a HM honvédelmi nevelési és ifjúságstratégiai osztályának vezetője a megnyitón ismertette: három szintje van a Honvéd Kadét Programnak: az első a honvéd kadét közismereti, a második a honvéd kadét szakképzést tartalmazza, a harmadik szint a bentlakásos honvéd kollégium.

Az eseményen részt vett Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke is.

Az erő- és állóképességüket összemérő versenyzőknek 3,5 kilométeres távot kellett megtenniük, amelyet húsz akadály nehezített. A természeti akadályok közt volt a szintkülönbség, függőhíd és vízi akadály, míg a telepített akadályok között lézerfegyveres, lövészeti, gránáthajítási feladatokat is kaptak a résztvevők. Teljesítményüket minden ponton versenybírók ellenőrizték.

(forrás: honvedelem.hu)